Spectaculaire groei hypotheken in tweede kwartaal

Maar liefst 114.000 hypotheken werden in het tweede kwartaal van 2020 vastgelegd. Zulk een groot aantal in drie maanden tijd is sinds 2008 niet meer voorgekomen. Dat heeft consultancybureau IG&H bekendgemaakt in zijn driemaandelijkse hypotheekverslag.

De grote stijging is vooral toe te schrijven aan huiseigenaren die hun hypotheek oversloten of verhoogden om bijvoorbeeld hun woning te verduurzamen. Maar liefst twee-derde van het groeicijfer is gerelateerd aan deze twee motivaties. ,,Redenen kunnen zijn dat huizenbezitters een rentestijging verwachten of de coronatijd en daarmee het thuiswerken hebben aangegrepen voor een verbouwing”, verklaart Hans Bos, Directeur Huis en Hypotheek Noordkop/Verheul.

Tegelijkertijd groeit het vermogen van veel Nederlanders bij de bank, want in het eerste kwartaal van 2020 spaarden Nederlanders volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voor niet minder dan 4,2 miljard meer. Nederlanders staan daarin niet alleen: Eurostat, het bureau voor de statistiek van de EU, meldt dat ook elders in Europa fors meer wordt gespaard. Slovenië, Polen en Spanje springen er daarbij het meest uit; daar vindt de grootste groei van het spaargeld plaats.

Wat betreft de situatie in eigen land biedt de spaarzin van de Nederlanders zekerheid voor de huizenmarkt. Het is namelijk in bijna geheel Nederland ondoenlijk geworden om zonder inbrenging van eigen kapitaal een hypotheek te krijgen.

Gerelateerde berichten