Strengere verzekeringsvoorwaarden voor auto’s met ‘sleutelloos’ slot

Automobilisten die een auto met een keyless (‘sleutelloos’) entry systeem hebben moeten rekening houden met strengere verzekeringsvoorwaarden die vanaf 1 januari 2021 ingaan. De reden is dat ze een gemakkelijk doelwit zijn voor diefstal. Criminelen weten de auto in te komen en te starten via de zogeheten ‘Relay Attack’. Hierbij wordt het signaal van de auto naar de autosleutel (smart key) onderschept en versterkt doorgestuurd. 

In Nederland hebben 892.000 auto’s een keyless entrysteem, hiervan zou 80 procent onvoldoende beveiligd zijn tegen diefstal.  Dit komt neer op zo’n 700.000 auto’s. Zij behoeven extra beveiliging waarvoor automotive-bedrijven in de eerste plaats opdraaien. Vanaf 1 januari staat op de website van Kiwa-SCM welke voertuigen goedgekeurd zijn en welke extra beveiliging nodig hebben. Welke niet goedgekeurd zijn en niet reeds voor 2021 op de weg reed, mag niet worden voorzien van het certificaat Voertuigbeveiliging. Je moet dan als autobedrijf met de auto naar een CCV-inbouwbedrijf voertuigbeveiliging erkend door Kiwa-SCM. Voor automobilisten verandert er ogenschijnlijk weinig, want als de auto al een beveiligingscertificaat heeft blijft deze geldig voor de verzekering.

Maar…de meerkosten die automerken moeten maken worden uiteindelijk wel doorberekend. Verzekeraars passen mogelijk nog dit jaar hun voorwaarden en premies aan voor auto’s met keyless entry. Zo is ABN Amro zijn voorwaarden aan het aanscherpen op het gebied van diefstal, beveiligingseisen en keyless entry. Verder heeft Reaal nu al een dubbele  autorisatie voor auto’s van meer dan € 50.000,- met keyless entry. Je kunt de auto dan bijvoorbeeld alleen ontgrendelen via bijvoorbeeld een extra afstandsbediening of transponder (een soort zender-ontvanger). Kortom, dit verhaal krijgt nog een vervolg. Wij houden u op de hoogte.

Gerelateerde berichten