Uitnodiging voor starters

Onze makelaars ervaren in hun dagelijks werk dat een groter aanbod aan woningen voor starters geen overbodige luxe zou zijn. Het aanbod in dit onderdeel van de markt daalde het afgelopen jaar met veertig procent. De Nederlandse Vereniging van Makelaars dringt er niet voor niets bij de regering op aan om haar belofte in te lossen om jaarlijks 80.000 nieuwe woningen te bouwen.
Het vervelende van deze ontwikkeling is dat jonge mensen vaak niet eens meer de moeite nemen om zich te oriënteren op een koopwoning en meteen op zoek gaan naar een huurhuis. En tot de ontdekking komen dat het aanbod in die sector ook beperkt is.
Dat is jammer, want er is soms meer mogelijk dan starters denken. Bijvoorbeeld een steuntje in de rug van gemeenten die een starterslening bieden of van ouders die garant staan. Een extra bedrag bovenop de hypotheek dat net de doorslag kan geven. Ik kwam die mogelijkheid tegen in een artikel in het Nederlands Dagblad, waarin zeven tips staan voor starters.

 Kom een keer praten

Ik nodig starters uit om een keer te komen praten.
Het is altijd goed om te weten wat je reële financiële mogelijkheden zijn en wat je daarmee kunt bereiken in onze woningmarkt. Samen maken we een begroting van inkomsten en uitgaven. Waarbij we ook kijken naar de toekomstplannen, bijvoorbeeld de wens om een gezin te stichten. Daarover schrijft het Nederlands Dagblad: ‘In dat geval is het soms verstandig om de starterswoning over te slaan en direct te zoeken naar een huis waarin een gezin past.’ Later verhuizen naar een grotere woning kan duurder uitpakken dan meteen voor meer ruimte te kiezen.

Het voordeel van de kop van Noord-Holland is dat de markt minder overspannen is dan in de grote steden, waar voor elk huis kopers elkaar verdringen in de rij. Wij zijn goed thuis in de lokale markt en slagen er daardoor meestal in – soms met enig geduld – om een passende woning te vinden die aansluit op de wensen en de mogelijkheden. Als we weten dat de koper een doe-het-zelver is die een klus niet uit de weg gaat dan houden wij daarmee rekening bij de selectie van het aanbod.

Dit zijn voorbeelden van wat in een persoonlijk gesprek aan de orde kan komen. Aan het kopen van een huis zit zoveel vast dat het doe-het-zelven het beste beperkt kan blijven tot de klussen. En niet tot het zoeken, financieren en kopen. Want dan zou je de spijker weleens mis kunnen slaan.

 André Vendrig

directeur Verheul Groep,
Schagen, Anna Paulowna,
Wieringerwerf, Julianadorp.

Tel. 0223 – 52 17 50

Website: www.phverheul.nl

 

Gerelateerde berichten

5 november 2021

Verhuizing Verheul Schagen