Unieke karakter Halerpark onderstreept op ondernemersbijeenkomst:
SCHAGEN- Bouwen tot de hoogte van twee of zelfs drie lagen. Dichtbij het bos gelegen. Maar vooral ook: verzekerd zijn van originaliteit, omdat elke woning anders of zelfs geheel anders is. En: de mogelijkheid hebben om je bedrijfspand in je woning te integreren. Het Halerpark nabij bedrijventerrein De Fok in Schagen is kortom een bijzonder bouwproject, zo bleek afgelopen vrijdag andermaal tijdens een ondernemersbijeenkomst op locatie. Dankzij Landvast Projecten als het vasthoudende vastgoedbedrijf dat in de crisisjaren het geduld had om dit ‘gouden ei’ even te laten liggen. Dankzij Verheul dat dit mooie project verkoopt. Maar vooral ook dankzij architect Patrick van Emmerik met zijn opvallende ontwerpen en de gemeente Schagen die in tegenstelling tot veel andere gemeenten meer ruimte geeft in wet- en regelgeving.
Wethouder Jelle Beemsterboer gaf afgelopen vrijdag in de tent in het Halerpark aan dat de gemeente ‘er alles aan doet om de economie te stimuleren’. ,,Dat houdt inderdaad in dat wij het mogelijk maken om zoals hier op het Halerpark je bedrijf met woongenot te combineren. En dan hebben we het niet over een kantoortje, maar over de een groot deel van de benedenverdieping terwijl het woongedeelte zowel beneden als op de bovenverdieping is gevestigd. Maar daarnaast doen we meer. Zo zetten we al geruime tijd druk op de provincie om de woningbouwplannen veel meer te enten op de verwachtingen op de langere termijn, zodat je een stabielere woningprijs krijgt.”
Wil je jezelf profileren, dan moeten die woningen uiteraard wel interessant zijn maar daar zit je met Patrick van Emmerik wel goed. Ronald Tool, projectleider van Landvast Projecten, sprak vol respect over de man die op het Halerpark originele gebouwen heeft ontworpen. Denk bijvoorbeeld aan het huis met het tonvormige dak (zie artist impression).” Maar Schagen mag Landvast Projecten ook dankbaar zijn, want Landvast Projecten kon jarenlang het geduld opbrengen om te wachten. ,,We hadden de kavels vlak voor de crisisjaren ontwikkeld maar het verkocht in de moeilijke economische jaren niet. Wij merken nu dat de aanvragen bij Verheul stijgen: Van de laatste zes woon-werk-kavels zijn er al drie in optie.”
Verheul heeft het voorrecht de kavels met de prachtige ‘woonbedrijven’ te verkopen. ,,Dat past bij de kwaliteit die wij als bedrijf nastreven”, vertelt algemeen directeur André Vendrig. ,,Dat neemt niet weg dat het Halerpark een voorbeeldfunctie heeft die regio-overschrijdend is. Naar onze mening zouden alle gemeenten dit soort woon-werkoplossingen in de regelgeving moeten opnemen.”