Verhuren of bezuren

Het tijdelijk verhuren van een woning die lang in de verkoop is, heeft voordelen. Het levert inkomen op dat de financiële last van twee huizen verlicht. U koopt op die manier meer tijd voor de verkoop en het handhaven van de vraagprijs. Veel mensen aarzelen uit angst voor het risico een slechte huurder te treffen. Dat kan gebeuren, maar uit ervaring weet ik dat het merendeel van de huurders netjes omspringt met het huis van een ander en op tijd betaalt. Voorwaarde is wel dat de huurder zorgvuldig wordt gekozen en dat de condities voor de verhuur juridisch goed zijn geregeld. Een makelaar kan daarbij helpen. Vaak vraag ik potentiële huurders om een email te sturen, waarin zij zich voorstellen als huurder en hun persoonlijke situatie, inkomenssituatie, woonwensen en koop- of huurverleden beschrijven. Dan weet je in ieder geval iets meer dan wat een kennismakingsgesprek oplevert. Het allerbelangrijkste is dat u als woningeigenaar de fiscale consequenties precies in kaart laat brengen. Verhuur voor bepaalde tijd kan ingrijpende gevolgen hebben voor uw belastingverplichtingen. Minstens zo belangrijk is de afweging of de financiële opbrengsten opwegen tegen de verplichtingen die u als verhuurder heeft. U blijft ten slotte verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties aan de verhuurde woning. De hypotheekbank moet ook toestemming verlenen. Bij tijdelijke verhuur levert dat meestal geen problemen op. Bij verhuur voor onbepaalde tijd ligt dat een stuk moeilijker. U moet ook overleggen met de verzekeringsmaatschappij over eventuele gevolgen voor de opstal- en inboedelverzekering.

Tijdelijk verhuren wil niet zeggen dat u de huur kunt opzeggen als u dat uitkomt. De rechten en plichten van huurders zijn vastgelegd in de huurbeschermingswet. Daar kunt u niet omheen. U moet in een huurcontract  voor bepaalde tijd bijvoorbeeld  de verhuurperiode en opzegtermijn goed vastleggen, zodat u de woning zonder huurder erin kunt verkopen en overdragen via de notaris als u tot overeenstemming bent gekomen met een koper.

Wat ik op deze plaats vooral duidelijk wil maken, is dat nu niet zo maar op eigen houtje even uw huis tijdelijk moet gaan  verhuren. Het is vervelend om te laat tot de ontdekking te komen dat verhuren veel meer kost dan de financiële last van twee woningen.

Hans Bos

Makelaar

Hans Bos is directeur van Verheul Financieel advies, verzekeringen en makelaardij en Register Makelaar Taxateur. Verheul heeft vestigingen in Anna Paulowna, Schagen en Wieringenwerf.

Gerelateerde berichten