Versnelling in stijging prijzen woningmarkt

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft na onderzoek, dat werd gedaan in samenwerking met het Kadaster, een versnelling geconstateerd in de prijsstijgingen van bestaande koopwoningen. In januari gingen deze huizen in vergelijking met een jaar eerder met 9 procent omhoog, in februari was dat 10,4 procent. Dat is de grootste prijsstijging in bijna twintig jaar. De gemiddelde woningprijs is nu 370.000 euro.

Volgens hoofd econoom Piet Hein van Mulligen van het CBS komt de prijsstijging niet alleen door schaarste in de woningmarkt. Hij stelt ook dat mensen geld over houden door de coronamaatregelen, alleen al bijna 25 miljard in de eerste negen maanden van 2020. Het gaat hier om gelden die normaliter gespendeerd zouden worden aan vakanties en etentjes en nu bij gebrek aan andere opties worden gebruikt voor de opwaardering van het eigen huis of de aankoop van een nieuwe woning.

Overigens nam ook het aantal woningtransacties toe. Het Kadaster registreerde er 16.871, dat is 9,4 procent meer dan een jaar eerder. Over de eerste twee maanden van 2021 gingen 41.387 huizen over in andere handen, dat is bijna 26 procent meer dan in januari en februari 2020.

Gerelateerde berichten