Wilt u ook ZZPer worden?

Overweegt u voor uzelf te beginnen? We geven u graag een aantal onderwerpen waar u eens over kunt denken.

1. Oriëntatie/overweging
Ga niet overhaast van start. We adviseren u om uw ideeën te bespreken met familie, vrienden en bekenden.

2. Maak een plan en wees kritisch
Schrijf uw ideeën op zodat u deze kunt laten toetsen door derden.

3. Kamer van Koophandel + btw nummer
Voordat u daadwerkelijk kunt beginnen moet u zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij het inschrijven krijgt u een btw-nummer mee.

4. VAR Verklaring
Het is voor uw opdrachtgever belangrijk te weten van welk soort dienstverband er sprake is (in verband met loonheffing en werknemersverzekeringen). Hiervoor gebruikt u een VAR verklaring: deze kunt u aanvragen bij de Belastingdienst.

5. Huisvesting
U kunt thuis werken of in een bedrijfspand. Onderzoek van tevoren welke eisen u stelt aan de ruimte voordat u uiteindelijk uw keuze bepaalt.

6. Kiezen van een rechtsvorm
Als u een bedrijf start, dan kiest u een rechtsvorm voor uw bedrijf. Bij de keuze van een rechtsvorm spelen aspecten als kosten en fiscale – en juridische gevolgen een grote rol. Laat u hierover goed informeren.

7. Verzekeringen
Als ZZP’er loopt u risico’s. Een groot deel van deze risico’s kunt u afdekken door u te verzekeren.

8. Financiering
Om uw bedrijf te kunnen starten heeft u waarschijnlijk geld nodig. Om geld van banken los te krijgen moet u een goed onderbouwd financieel plan hebben.

9. Administratie
U bent bij wet verplicht om een bedrijfsadministratie bij te houden en te bewaren. Een goed administratiepakket bespaart u veel geld.

10. Acquisitie
Regeren is vooruitzien en dat geldt ook voor ondernemen. Leg contacten met nieuwe mogelijke opdrachtgevers en denk na over promotie van uw bedrijf.

Gerelateerde berichten