Woningbouwnorm waarschijnlijk net niet gehaald

In 2020 werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Worden ook kantoorpanden en andere bedrijfsmatige panden meegeteld die zijn omgeturnd tot huizen, dan wordt het aantal van 75.000 net niet gehaald. Dat is het streefgetal dat het kabinet zichzelf heeft gesteld om jaarlijks  toe te voegen aan de Nederlandse huizenmarkt. In 2018 en 2019 werd dit doel wel behaald.

In Noord-Holland werden, net als in Noord-Brabant, ruim tienduizend woningen gebouwd. Zuid-Holland was in 2020 koploper met ruim vijftienduizend opgeleverde huizen. In percentages genomen groeide de woningvoorraad in Flevoland het hardst, verder lag deze groei ook in Groningen, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland boven het landelijk gemiddelde. Limburg bleef juist onder dat gemiddelde.

In Nederland is momenteel een woningtekort van 331.000 huizen. ,,Dan is 75.000 huizen die jaarlijks worden opgeleverd een aardig aantal, maar het woningtekort is er voorlopig niet mee opgelost”, stelt Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Verheul. ,,De woningprijzen blijven naar onze mening dan ook voorlopig stijgen. Voor wie kan kopen is ons credo dan ook: Koop nu.”

Gerelateerde berichten