Woningmarkt 2020: schaarste in alle regio’s, prijzen stijgen, aanbod neemt fors af

Het jaar 2020 is een historisch jaar voor de woningmarkt geworden. Een jaar waarin de stijging van de transacties, op het tweede kwartaal na, continu boven de tien procent zat. En in dat tweede kwartaal werd die tien procent ook bijna aangetikt. Ter vergelijking: het hoogste stijgingspercentage in 2019 was die in het vierde kwartaal en die bedroeg 8,3 procent. De woningprijsstijgingen lijken dan ook in een versnelling te zijn gekomen met prijsstijgingen van 11,9 en 11,6 procent in respectievelijk het derde en vierde kwartaal van 2020. Het gevolg hiervan: de gemiddelde woning kost nu maar liefst 365.000 euro. Ter vergelijking: vorig jaar was dat in januari 326.000 euro. ,,Het is een understatement om te zeggen dat corona geen invloed geeft op de huizenmarkt”, verklaart Hans Bos, directeur Makelaardij bij Verheul.

Ook voor dit jaar wordt namelijk verwacht dat woningen duurder worden, met minimaal vijf procent, maar als de lijn van 2020 zich doorzet met minimaal het dubbele percentage hiervan. ,,Koop daarom nu als je kunt kopen, dat was en blijft ons devies”, aldus Bos. ,,Goedkoper worden de woningen namelijk niet.”

Dat heeft vooral met schaarste te maken. In 2020 daalde het woningaanbod met 32 procent in Nederland. Tegelijkertijd, om de hoge nood onder woningzoekers nogmaals te onderstrepen, steeg het aantal transacties met 2,3 procent naar 41.184 huizen. En dat terwijl de gemiddelde woningzoeker door de schaarste en de stijging van de huizenprijzen nog maar de keuze heeft uit twee huizen.

‘Pakken wat je pakken kan’ lijkt bij hen meer en meer het credo te worden, want de gemiddelde verkooptijd daalde voor vrijwel alle woningtypen naar slechts 26 dagen. Voor vrijstaande woningen lag dat op 46 dagen, maar ook die periode wordt in snel tempo steeds korter, want juist vrijstaande huizen lieten in 2020 de grootste stijging in verkoopaantal zien. Bijna 58% van alle woningen werd in 2020 boven de vraagprijs verkocht; in 2019 was dat 42%.

Daarbij kon er qua nieuwbouwwoningen, met 35.000 huizen en bouwkavels, een stijging van niet minder dan twintig procent genoteerd worden. De gemiddelde prijs steeg ten opzichte van 2019 met 9,1 procent naar 421.000 euro.

Noordkop is hot

Corona heeft aangetoond dat thuiswerken kan, daarnaast liggen de woningprijzen buiten de Randstad nog lager dan erin. Dát, gecombineerd met de lage rentestand, maakt dat de belangstelling voor huizen in de Kop van Noord-Holland in 2020 fors is toegenomen. Sterker nog, in het laatste kwartaal van vorig jaar mag de huizenmarkt in de Noordkop gewoon verhit genoemd worden. In Schagen en Hollands Kroon daalde het aanbod woningen dat te koop stond met maar liefst 40 procent naar slechts 116 huizen waarvan de helft vrijstaand. Er werden 148 woningen te koop gezet, dat waren er zes procent minder dan in het laatste kwartaal van 2019.

Vraagprijzen stegen met 8,9 procent in vergelijking met een jaar eerder naar 414.000 euro gemiddeld. Het grote aantal vrijstaande woningen geeft echter een vertroebeld beeld op de daadwerkelijke verkoopprijs waarbij ook andere typen woningen zijn meegenomen. De daadwerkelijke verkoopprijs ligt daardoor een stuk lager, op 333.000 euro. Niettemin betekent dat een stijging van 10,4 procent in de transactieprijs. Opvallend: vrijstaande woningen stegen nauwelijks in prijs.

Van alle woningen wordt nu 60 procent boven de vraagprijs verkocht bij een verkooptijd van veertig dagen. Veelzeggend is ook de keuze die kopers hebben: in december 2019 hadden ze met hun budget nog keuze uit gemiddeld vier huizen, nu uit ongeveer twee.

Den Helder

In Den Helder en op Texel bleef de vraagprijs gelijk op 308.000 euro, maar de transactieprijzen stegen met 8,9 procent naar 255.000 euro. Het aanbod was halverwege het laatste kwartaal van 2020 zeer krap met 44 huizen, wel werden er lopende het kwartaal nog vijftig woningen extra te koop gezet.

 

 

 

Gerelateerde berichten