Woningmarkt niet anders door de corona

Je kunt er niet omheen op televisie, in kranten en op social media: de andere wereld die, zo wordt er verkondigd, is aangebroken door het COVID-19 virus. Een nieuw tijdperk van de anderhalve meter-maatschappij, meer afstand in zijn algemeenheid tussen mensen, ondernemingen die hun bedrijfsvoering helemaal om moeten gooien en het nieuwe aanzicht van mens en gemeenschap: mondkapjes op straat en in winkels en disinfectiemiddelen die men in een jaszak of handtas altijd bij zich moet hebben. Natuurlijk, veel zaken zijn al anders door het coronavirus en andere staan op het punt te veranderen, maar ten eerste kun je je afvragen of deze blijvend zijn. Mensen zijn sociale wezens, ze willen graag bij elkaar komen en geanimeerd met elkaar praten op korte afstand. Dit nog los van de vraag of bedrijven hun broek kunnen ophouden nu ze meer vierkante meters nodig hebben voor eenzelfde omzet. Dus zodra er een vaccin is, is het de vraag of de anderhalve meter maatschappij stand houdt.

Daarnaast worden er in deze onzekere tijd allerlei verhalen over veranderingen de wereld in geslingerd die simpelweg niet waar zijn. Zoals over de huizenprijzen. De trend op de woningmarkt van stijgende prijzen en dalend aanbod zou gebroken zijn, in de nieuwe coronatijd zouden woningprijzen aan het zakken zijn.

Keiharde cijfers tonen echter aan dat niets minder waar is. Uit recente blogs, die u kunt lezen op www.phverheul.nl/nieuws, vindt u onderbouwde gegevens dat de woningmarkt hoogstens een korte klap heeft gekregen daags na de toespraken van premier Mark Rutte. Om daarna weer even snel op te veren. En het is zelfs onzeker of de tijdelijke daling door de coronadreiging komt. Gebleken is bijvoorbeeld dat het aantal woningtransacties in de tweede helft van maart historisch lager is dan je zou verwachten. Misschien komt het doordat mensen bij het aanbreken van het voorjaar andere prioriteiten hebben. Denk hier bijvoorbeeld aan het feit dat deze periode valt in een tijdvak dat veel competities voor kinderen in de finale periode zitten waardoor ouders te druk zitten. Wie zal het zeggen, maar de harde cijfers van Kadaster, waar geregistreerd wordt hoeveel mensen informatie over een woning aanvragen, liegen niet.

Net zoals de harde transactiecijfers over de eerste helft van de maand april niet liggen. Die liggen simpelweg niet lager dan in maart, zo blijkt uit informatie van brancheorganisatie NVM. En om die maand er nog eens uit te lichten: ook toen was er een week, de derde, waarin het aantal woningtransacties met 44 procent toenam, ondanks alle coronamaatregelen van het kabinet.

Feit is dat er nog altijd te weinig woningen gebouwd worden. In vergelijking met de jaren van de kredietcrisis tussen 2008 en 2013 gaat het om 80.000 huizen die minder opgeleverd worden. En dat terwijl de woningbehoefte alleen maar groter is geworden. Er staan nu slechts 30.000 woningen te koop tegen 90.000 destijds. Daarmee is het woningaanbod in twintig jaar niet zo laag.

Die dreiging, dat jongvolwassenen noodgedwongen bij hun ouders blijven wonen, dat jonge ouders niet kunnen doorstromen, en dat voor een hele grote doelgroep de gewenste woning sowieso buiten bereik is….Die dreiging blijkt zelfs tegen het coronavirus bestand. Dat is iets waar we als maatschappij over zouden mogen nadenken. Niet in paniek, maar in alle rust. Want je kunt, terwijl je alle gevolgen van de ‘intelligente’ lockdown aanschouwt, jezelf best afvragen: hoe is dit nu mogelijk en hoe kan ik hier het beste op handelen? Het antwoord is niet anders als voor de coronacrisis: de woningprijzen blijven stijgen door de schaarste, dus als je kunt kopen koop zo snel mogelijk.


Hans Bos
Directeur Makelaardij Verheul Groep,
Schagen, Anna Paulowna,
Wieringerwerf, Julianadorp.
Tel. 0223 – 52 17 50
Website: www.phverheul.nl

Gerelateerde berichten