Woningprijs stijgt met 15 procent naar ongekende hoogte

De woningprijs is in het eerste kwartaal van 2021 meer dan alleen door het dak gegaan: voor bestaande woningen steeg deze met maar liefst 15 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2020. Dat is de grootste stijging in twintig jaar tijd. Op kwartaalbasis was in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 4,4 procent, vergeleken met het slotkwartaal van 2020. Niettemin houdt de aanhoudende prijsopdrijving in dat een nieuwbouwhuis gemiddeld nu 33.000 euro duurder is dan vorig jaar in de eerste drie maanden van het jaar en dat voor een bestaande woning nu gemiddeld 385.000 euro moet worden neergeteld. Dat is zo’n 58.000 euro meer dan vorig jaar.

De prijsstijging houdt verband met onder meer de lage rentestand, maar toch vooral met het lage woningaanbod. Dat was sinds het begin van de metingen, zo stelt makelaarsvereniging NVM, nog nooit zo laag. Het aanbod van bestaande woningen is in het eerste kwartaal met 42 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nieuwbouwhuizen ging met ongeveer 20 procent omlaag. In absolute aantallen ging het om ongeveer 17.500 bestaande woningen en 11.100 nieuwbouwhuizen. Toch werden er in het eerste kwartaal 14 procent meer nieuwbouwhuizen verkocht. Het aantal verkochte bestaande woningen nam wel af, met 6,8 procent, maar mogelijk niet in Noord-Holland. Daar nam in ieder geval het aantal afgesloten hypotheken in totaliteit juist toe (zie hiervoor eerder blog Landelijk minder hypotheken voor aanvraag woningen, maar wel een stijging in Noord-Holland’). In absolute cijfers uitgedrukt werden in het eerste kwartaal krap 31.000 bestaande woningen en 9.700 nieuwbouwhuizen verkocht.

In zijn algemeenheid heeft een huizenkoper gemiddeld nog maar de keuze uit twee huizen. NVM-voorzitter Onno Hoes hijst de stormbal en vraagt de politiek om actie. Dat houdt in niet alleen meer huizen bouwen, maar ook onder meer vaklui opleiden want daar is een schreeuwend tekort aan. Wat verder opvalt aan de NVM-cijfers is dat wonen buiten de Randstad steeds populairder wordt. Vooral het zuiden en oosten van Nederland zijn meer en meer in trek, maar in het noorden van het land stijgen de prijzen het hardst met stijgingspercentages van meer dan 20 procent.

COVID-19 speelt daarbij een rol: bewezen is dat je niet naar kantoor hoeft elke dag om effectief te werken. Maar wat ook meespeelt is dat je buiten de Randstad ‘meer’ huis en ‘meer’ tuin krijgt voor minder geld dan in de Randstad. ,,Daar hebben we ook in de Noordkop mee te maken”, vertelt Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Verheul. ,,Daarom als je kunt kopen koop nu, want de woningprijzen gaan de komende jaren alleen maar verder stijgen.”

Gerelateerde berichten