- 22 december 2020
- Columns
Zondag vrij voor de jeugd?!
Zondag vrij voor de jeugd?!
Van samenzijn en overdenking naar geen bezoek en extra bezinning. Dat is Kerst 2020. Het coronajaar legt het individualisme in Nederland bloot. Ik juich als ondernemer een liberale samenleving van ontwikkeling van kennis en individuele creativiteit toe. Het feit dat er zoveel verzet is om de coronarichtlijnen op te volgen, geeft echter te denken.
Vraag het eens aan mensen die door Corona in het ziekenhuis belanden en aan patiënten waarvan hun behandeling uitgesteld wordt. En wij zien als financieel adviesbedrijf met lede ogen vele ondernemers die noodgedwongen de deuren moeten sluiten.
Daarnaast is er nog een voornaam slachtoffer van het doorgeslagen egocentrische gedrag: onze volgende generatie, zo je wilt: onze kinderen. Zij mogen straks het enorme steunpakket voor Corona terugbetalen. En daarmee de verhoogde rekening voor onze gezondheidszorg en sociale zekerheid. Want één ding is duidelijk, met onze economie betalen we onze gezondheidzorg en onze verzorgstaat. Niet vice versa.
Is er een (de!) oplossing om toekomstige zorg te betalen? Ja! Onze jeugd optimaal opleiden. Ze prikkelen om zichzelf zo goed en breed mogelijk te ontwikkelen. Van ambacht tot kenniswerker. Van zorgmedewerker tot data-scientist. Dat is essentieel als we blijvend willen concurreren met de Amerikanen, Chinezen en andere toonaangevende wereldmachten.
Op dit moment regeert in Nederland de middelmaat, worden onze toptalenten onvoldoende begeleid, maakt dat door ‘online leren’ leerachterstanden toenemen en dat vele leerlingen al maanden ‘corona-vakantie’ hebben. Juist nu we in onderwijs ‘alle hens aan dek moeten hebben’ om in kennis voorop te blijven lopen. Dit om onze welvaart (en zorgstaat) te behouden en te kunnen betalen.
Investeren in kennis en kunde van de jeugd is in alle opzichten goed. Grote en kleine dingen. Breed en smal. Het programma TopKids, dat wij al jarenlang financieel ondersteunen, helpt op regionaal niveau dat kinderen hun talenten beter leren kennen. Het vierdelig lesprogramma voor de basisscholieren is deels theoretisch, deels fysiek via sportbeoefening en onderscheidt zich door de topsporters. Dat zijn bekende regionale sporters zoals wielrenster Marit Raaijmakers, oud-turnster Renske Endel en oud-voetballer Mark de Vries. Zij maken kinderen bewust dat ze voor hun interesse en talent kunnen kiezen. Dat ze zich dus gaan ontwikkelen. Het helpt een beetje, cruciaal is en blijft de docent voor de klas.
Verder is Verheul met regionale partners al een aantal jaren mede-eigenaar van een succesvol instituut, de ROC Finance Academy. Een samenwerking tussen bedrijfsleven en het ROC Kop van Noord-Holland, waarmee we jeugd opleiden voor de financiële sector. In het unieke leren-werken programma behouden we regionale jeugd voor de financiële sector op het niveau dat nodig is.
Bij Verheul hebben we qua sponsoring in de afgelopen jaren al bewust gekozen onze focus te leggen op de jeugd. Neem bijvoorbeeld het jaarlijkse jeugdvoetbaltoernooi en de sponsoring van de jeugdafdeling van schaakclub Mach. Want voor het leveren van toekomstige prestaties moet een kind zowel lichamelijk als geestelijk voldoende getraind en gecoacht worden. Dit naast de vrijheid om de eigen creativiteit, kennis én spelplezier te ontwikkelen.
De komende jaren zullen we ons verder richten op de ontwikkeling van talent. Het maakt niet dat we onze ogen sluiten voor andere maatschappelijke ontwikkelingen. De steeds grotere vraag bij voedselbanken betekent dat steeds meer gezinnen en kinderen dit nodig hebben. Dat er überhaupt zoiets als een voedselbank bestaat, ook in ons rijke polderlandschap, geeft te denken. Helemaal met Kerstmis.
Want hoewel we voor flexibiliteit en een 24-uurs economie zijn, moet er ook ruimte zijn voor maatschappelijk samenzijn. Als de kinderen ook 24/7 bijbaantjes hebben of opgesloten zitten in hun kamer, kunnen ze niet met vriendjes of familie iets samen doen. Dat klinkt heel basaal, maar als iets dit coronajaar heeft duidelijk gemaakt is dat het cement in onze maatschappij losraakt. We houden te weinig rekening met elkaar, omdat we elkaar te weinig zien en aanraken. Iedereen zit in zijn/haar ‘bubble’.
Dat is een trend die onder invloed van social media in gang is gezet. En dat in 2020 door corona is versneld. Zonder samen investeren in kennis en kunde kun je geen economie (her-)opbouwen. Een succesvolle maatschappij begint bij de juiste balans, dat elke persoon van elke leeftijd het maximale uit zijn leven haalt dankzij begrip, aandacht en respect vanuit zijn omgeving.
Het verenigingsleven speelt daarin een cruciale rol, voor zowel de kinderen als hun ouders. Daarom pleit ik tot slot voor een zondag waarin net als vroeger niet gewerkt wordt. Niet uit religieus oogpunt maar om de mensen via de sportclubs, familie, verenigingen, ontmoetingscentra, etc. weer dichter bij elkaar te brengen. Zodat wij met gevoel en begrip voor elkaar in de rest van de week kunnen pieken. In kennis en met kunde om toonaangevend te zijn en te blijven. Zo is Nederland namelijk groot geworden en behouden wij onze verzorgingsstaat. Die we weer hard nodig hebben voor de volgende crisis die zich als zwarte zwaan* weer zal aandienen.
*Ooit dacht men dat alleen witte zwanen bestonden, totdat men een zwarte zag……
André Vendrig
directeur Verheul Groep,
Schagen, Anna Paulowna,
Wieringerwerf, Julianadorp.
Tel. 0223 – 52 17 50
Website: www.phverheul.nl