Zuinig en spaarzaam

44 procent schakelt financieel adviseur in

Moeder vond dat de dochter een nieuwe wasmachine moest hebben, nu er een tweede kindje op komst was. Zij maakte als cadeau een bedrag over om er een te kopen in de categorie Duits, degelijk en duur. Schoonzoon kon zeshonderd euro terugstorten, omdat hij via vergelijkingssites de goedkoopste aanbieding had gevonden.

Het is een treffend en eigentijds staaltje van de oer-Hollandse deugd van zuinigheid en spaarzaamheid. Zo hebben we met z’n allen 325 miljard euro bij elkaar gespaard. Maar het laatste half jaar van 2013 wel meer opgenomen dan ingelegd. Dat moest toch van de minister-president?
‘Wijzer in geldzaken’ heeft onderzocht wat wij gezond financieel gedrag vinden. Dat wordt bepaald door drie dingen: je financiën goed in de gaten houden, een potje vormen voor tegenvallers op korte termijn en bewust beslissingen nemen (aanbiedingen vergelijken). Een ruime meerderheid let goed op zijn geld, koopt geen dingen die hij niet kan betalen, koopt niet op afbetaling en betaalt op tijd zijn rekeningen. Driekwart van de consumenten houdt rekening met tegenvallers. Bij de aanschaf van financiële producten vergelijkt de helft de producten van verschillende aanbieders. Bij ingewikkelde producten schakelt 44 procent een financieel adviseur in.

In dit beeld herkennen we ons toch allemaal? Gelukkig zijn wij heel anders dan de buren die meer uitgeven dan ze binnen krijgen, want die auto, waar doen ze dat van? Als naar schatting 600.000 gezinnen problematische schulden hebben dan moet je toch constateren dan er nog een groot gat gaapt tussen gewenst gedrag en de realiteit. Maar dat geldt natuurlijk alleen voor de buren.

André Vendrig
Algemeen directeur

André Vendrig is algemeen directeur van Verheul Financieel advies, verzekeringen en makelaardij. Verheul heeft vestigingen in Anna Paulowna, Schagen en Wieringenwerf.

 

Gerelateerde berichten