ZZPer en zijn pensioen

Helaas hebben (te) veel ZZP’ers niets geregeld rondZZP_Pensioen hun pensioen.
Ze willen er zelfs niet eens aan denken omdat pensioenen zo ingewikkeld en duur zouden zijn.

Veel startende ondernemers bouwen nu weinig of geen pensioen op, omdat ze hun inkomsten volledig inzetten bij de opbouw van hun bedrijf. Echter, de wet van de ouderdom geldt ook voor de ZZP’er. U zult dus een keer op een leeftijd komen dat u moet (of wilt) gaan stoppen met werken. Dan is het goed om geld achter de hand te hebben. Wij als adviseur kunnen u daarbij helpen, zonder dat het allemaal vreselijk in de papieren gaat lopen.

Verruiming mogelijkheden pensioenopbouw
Gaat u werken als zelfstandig ondernemer, dan bouwt u geen pensioen meer op via uw werkgever. U krijgt dan na uw 65e alleen nog een AOW-uitkering. Maar er is goed nieuws. Startende zelfstandigen zonder personeel krijgen van het kabinet meer ruimte om voordelig een pensioen veilig te stellen. Werknemers die voor zichzelf gaan beginnen mogen straks nog tien jaar pensioen op blijven bouwen bij het pensioenfonds van hun oude werkgever. Nu geldt nog een termijn van drie jaar.

Staatssecretaris Weekers (Financiën) komt daarmee tegemoet aan een wens van de Kamer, die wil dat ZZP’ers langer gebruik kunnen maken van het fiscaal voordelige regime dat voor bedrijfs(tak)fondsen geldt. Ook werkgevers en de vakbeweging hadden hierom gevraagd. De Sociaal-Economische Raad (SER) riep de politiek in september vorig jaar al op om de fiscale aftrekmogelijkheid te verruimen. Dat zou een eerste stap moeten zijn naar betere pensioenfaciliteiten voor ZZP’ers.

Wilt u meer weten over uw mogelijkheden om pensioen op te bouwen, vraag ons dan gerust om vrijblijvend advies. 

Gerelateerde berichten