Gekte op de woningmarkt, ook in de Noordkop stijgen prijzen in eerste kwartaal door

Een huis in de Kop van Noord-Holland kostte in het eerste kwartaal van 2024 gemiddeld 387.000 euro. Dat is 0,7 procent meer dan het kwartaal daarvoor waarmee andermaal bevestigd wordt dat de tijd voorbij is dat woningprijzen iets daalden. Sterker nog, in grote delen van Nederland is de gekte op de woningmarkt terug, zo laat makelaarsorganisatie NVM bij de presentatie van de kwartaalcijfers weten.

Gemiddeld werd in het eerste kwartaal 55 procent van de verkochte huizen boven de vraagprijs verkocht. De nieuwe eigenaren betaalden gemiddeld 1,8 procent meer dan de vraagprijs, terwijl een jaar geleden woningen over het algemeen voor 1,2 procent minder dan de vraagprijs van de hand gingen.

Het overbieden is kortom niet alleen terug, de krapte op de markt maakt dat de stijgende curve steeds steiler wordt. In januari, februari en maart werd gemiddeld voor een huis 432.000 euro neergeteld wat 9 procent meer is dan het eerste kwartaal van 2023. Bij de NVM heerst het beeld dat in de komende drie maanden de recordprijs van 448.000 euro uit 2022 mogelijk verbroken gaat worden. De woonexperts denken hoe dan ook dat het kwartaalgemiddelde de 450.000 euro gaat benaderen. 

Het lijkt wel, om dat voor te zijn, mensen in een koopdrift zijn geraakt. Zo werden er 7.000 nieuwbouwhuizen verkocht. Dat is 16 procent meer dan het vierde kwartaal van 2023 en een ruime verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning steeg in vergelijking met de laatste drie maanden van vorig jaar met 1,4 procent naar 479.000 euro.

In totaal gingen in de wintermaanden 29.500 huizen over in andere handen, dat is ook iets meer dan vorig jaar. Dat gezegd hebbende zijn er wel regionaal flinke verschillen. Waar in Amsterdam woningen met 1,9 procent in prijs stegen en ze in Haarlem zelfs 4,4 procent duurder werden, werden in Den Haag de stulpjes ruim 4 procent goedkoper.

Het energielabel speelt hierin ook een rol: huizen met energielabel B of hoger hebben een waarde die soms 2,5 procent hoger ligt dan tijdens de prijspiek van de huizenmarkt in april 2022. Woningen met label D of lager daarentegen stijgen momenteel veel minder hard in prijs. Wie in bezit is van een huis met energielabel G bijvoorbeeld moet constateren dat zijn of haar huis nog altijd gemiddeld 6 procent minder waard is dan een jaar geleden.

Schagen, 11-04-2024