Weer ruim 20 procent woningprijsstijging, rente stijgt hard door

Het record van januari, toen bestaande koopwoningen 21,1 procent duurder werden hetgeen de grootste prijsstijging was sinds 1995, werd in februari niet gehaald. Niettemin gingen bestaande koophuizen 20,2 procent in prijs omhoog in vergelijking met een jaar geleden. Dit hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster bekendgemaakt. Niet alleen woningen worden nog altijd snel veel duurder, ook de hypotheekrente stijgt snel.

De rente is al stijgende sinds oktober. De oorlog in Oekraïne zorgde even voor een dempend effect, maar dat is voorbij. Afgelopen week verhoogden banken opnieuw hun rentes. Daardoor is onder meer het tarief voor tien jaar een vaste rente met NHG-garantie sinds oktober verdubbeld. Dit houdt concreet in dat je nu 19.864 euro meer aan rente zou moeten betalen in het komende decennium dan wanneer je die hypotheek in oktober 2021 had afgesloten.

Ook andere rentetarieven zijn in de afgelopen zes maanden flink omhoog gegaan als gevolg van de hoge inflatie. Wie zijn hypotheekrente twintig jaar wil vastzetten met NHG moet nu rekening houden met gemiddeld 2,36 procent rente. Ter vergelijking: in oktober was dat nog 1,33 procent.

Een einde aan de combinatie van stijgende woningprijzen en rentetarieven is nog niet in zicht, al is het aantal woningtransacties wel dalende. Het Kadaster registreerde in februari 14.037 woningtransacties. Dat percentage ligt bijna 17 procent lager dan een jaar eerder. In de eerste twee maanden van dit jaar werden in totaal 28.090 woningen verkocht, dat is ruim 32 procent minder dan in dezelfde periode in 2021.