Aantal hypotheekaanvragen daalt, hypotheekrente stijgt flink

Het aantal hypotheekaanvragen lag in augustus met een totaal van 28.000 15 procent lager dan in dezelfde maand een jaar geleden. Daarmee wordt een trend doorgezet: ook in juli en juni was er sprake van minder hypotheekaanvragen in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Dat blijkt uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

De hoge woningprijzen zijn hier volgens HDN debet aan, maar ook de hypotheekrente die in het eerste half jaar omhoog is geschoten. Die rente stabiliseerde in de zomer en daalde zelfs even, maar daar is verandering in gekomen: ruim 25 geldverstrekkers hebben deze week de langlopende hypotheekrente verhoogd. Het gaat daarbij veelal om fikse verhogingen van 0,20 tot 0,40 procent. Hierdoor is het totaalgemiddelde – het gemiddelde van meerdere rentevaste perioden – in een week tijd omhoog gegaan van 3,78 naar 3,88 procent.

Oorzaak van de forse stijging van de langlopende hypotheekrente met een looptijd 20 of 30 jaar zijn ontwikkelingen op de kapitaalmarkt waar de rente deze week met niet minder dan 0,75 procent steeg. De reden hiervan is dat beleggers rekening houden met nieuwe renteverhogingen door de centrale banken om de hoge inflatie te beteugelen.