Aantal hypotheekaanvragen stijgt, hypotheekrente daalt voor tiende week op rij

De hypotheekrente is voor de tiende week op rij gedaald. Hierdoor geldt bij de meeste geldverstrekkers nu een rente van onder de vier procent bij populaire hypotheekvormen als tien of twintig jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat de markt aan het veranderen is, blijkt ook uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Voor het eerst in twee jaar tijd is namelijk het aantal hypotheekaanvragen gestegen.

Een en ander blijkt uit de gegevens over het vierde kwartaal die HDN deze week heeft vrijgegeven.  In oktober, november en december waren er 60.743 hypotheekaanvragen en dat is 15,5 procent meer dan dezelfde periode in 2022. Het betreft dan hypotheken waarbij de over- en bijsluitingen niet zijn meegerekend.

Vooral voor starters was 2023 een goed jaar, vooral doordat veel commerciële verhuurders besloten om, vanwege de gewijzigde belastingregels rondom het verhuren van woningen, hun vastgoedportefeuille te verkopen. Daar profiteerden starters van: zij waren vorig jaar de grootste groep op de kopersmarkt, ondanks het feit dat het gemiddelde hypotheekbedrag in 2023 met zeven procent steeg naar 339.000 euro.

Wanneer de over- en bijsluitingen wel bij de hypotheekcijfers worden meegenomen, zou het beeld er anders uitzien. Over heel 2023 daalde het totaal aantal hypotheekaanvragen inclusief over- en bijsluitingen namelijk met bijna dertig procent in vergelijking met 2022. Ook het aantal mensen dat vanuit een bestaand koophuis is doorgestroomd naar een nieuwbouwwoning, de zogeheten opstromers, is in 2023 afgenomen.

Dat heeft vooral te maken met de daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen. In totaal waren er vorig jaar iets minder dan 15.000 opstromers, dat betekende ook hier een daling van zo’n dertig procent. Bijna eenzelfde percentage, 27 procent, betreft de daling van het aantal opstromers dat niet koos voor een nieuwbouwhuis maar opnieuw voor een bestaande woning.