Aantal verhuizingen daalt, reden is mogelijk dalende koopkracht
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in 2021 in totaal 1,8 miljoen mensen verhuisd. Dit jaar ging het tot en met mei om 680.000 mensen. Wanneer de eerste vijf maanden van 2021 als vergelijking wordt genomen, kan er een daling worden geconstateerd van 105.000 personen die een ander huis hebben gekocht.
De nieuwssite nu.nl heeft onderzocht of de veranderde woon-werksituatie hier een oorzaak van is. Immers, door de coronacrisis zijn veel mensen voor een groot gedeelte thuis gaan werken. Daarmee is in theorie de behoefte om te verhuizen voor je werk, wanneer dat kantoor op grote afstand ligt, minder geworden. In het artikel wordt gesteld, met name door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de werklocatie maar in kleine mate een prikkel vormt om te gaan verhuizen. Slechts in 5 tot 7 procent speelt bij de aankoop van een woning de geografische ligging van het werk een rol. Wél brengt de dalende koopkracht als gevolg van de snel stijgende kosten en de hoge inflatie waarschijnlijk kandidaat-kopers aan het twijfelen.
Binnen de oververhitte woningmarkt blijft de Kop van Noord-Holland overigens één van de beter betaalbare regio’s. De gemiddelde verkoopprijs in Hollands Kroon was in 2021 302.564 euro, in Schagen was dat 341.486 euro. Den Helder springt er nog beter uit in dat opzicht voor kandidaat-kopers met een gemiddelde verkoopprijs van 225.902 euro.
Het volledige artikel kunt u lezen via deze link: https://www.nu.nl/werk/6211715/beinvloedt-ons-werk-de-woningmarkt-en-andersom.html