Alpina Verheul Jeugdvoetbaltoernooi geeft uiting aan kinderdromen

Menig kind droomt ervan profvoetballer te worden en het zijn initiatieven zoals het Alpina Verheul Jeugdvoetbaltoernooi waar de basis wordt gelegd voor de realisatie van die hartstochtelijke wens. De locatie waar afgelopen zaterdag de 24e editie van dit voetbalfeest werd gehouden, was om meerdere redenen een inspiratiebron voor de voetbaltalenten te noemen. Hippolytushoef is tenslotte een van de plekken waar het fundament werd gelegd voor een pad dat uiteindelijk zou resulteren in een succesvolle loopbaan als profvoetballer. Dit is namelijk de geboortegrond van Donyell Malen en het voetbalhart van het dorp, vv Succes, was zijn eerste club.  Bovendien vierde Succes afgelopen weekend ook nog eens het eeuwfeest.

Malen was er dit weekend niet bij. Hij moest zich verontschuldigen wegens de voorbereiding van zijn club Borussia Dortmund op de Champions League-finale tegen Real Madrid.  Wel ontving Succes-voorzitter Patrick Mulder van zijn grootmoeder en -vader het oranje shirt van zijn laatste interland tegen Schotland, ingelijst en wel met fotootjes van de tijd van de international bij Succes.

Ook heeft Malen toegezegd het boek op te gaan halen dat uitgever Geert Jasper heeft geschreven over de jubilerende vereniging. Het is een bijzonder fraai werk geworden, met onder andere een foto van het eerste team uit 1924 en talloze anekdotes die de alsmaar veranderende tijdsgeest weerspiegelen.  Denk hierbij aan episodes met Engelse trainers, vertellingen over bekende voetballers uit het verleden zoals Koos Kuut en Adriaan Hoogesteeger en verhalen over het reizen naar de wedstrijden per boot. En dit alles tegen de achtergrond van hoe Wieringen van een eiland vasteland werd en andere maatschappelijke veranderingen.  

Alle historie kwam samen in een feestelijk weekend dat zondag werd afgesloten met een wedstrijd tussen de Succes-veteranen en een team, FC Creators geheten, dat bestaat uit bekende YouTubers. Het werd een passende afsluiting, een spectaculaire wedstrijd die in 4-4 eindigde, maar voor de jeugd en qua bezoekersaantallen was het hoogtepunt al een dag eerder. Het Alpina Verheul Jeugdvoetbaltoernooi sprong er door het eeuwfeest namelijk nog meer uit dan anders met niet alleen honderden kinderen maar ook een veelvoud aan publiek.

Stadion in het klein

Deze sfeervolle omgeving, waarbij je zo ongeveer over de hoofden kon lopen, moet voor de kinderen uit Wieringen en de Wieringermeer als een stadion in het klein hebben aangevoeld. En al helemaal omdat er voor de talenten uit de regio op wedstrijdniveau weinig wordt georganiseerd buiten de reguliere competitiewedstrijden en het jaarlijkse jeugdvoetbalfeest van Alpina Verheul om. ,,Kinderen hebben inspiratie nodig en dat bieden we met dit toernooi”, verklaarde algemeen directeur André Vendrig. Dat bleek niet alleen op het veld zelf, waar voetbaltalenten van ‘twee turven groot’ tot dertien jaar met rode koppies van de inspanning streden om de overwinning, maar ook na afloop.

Hans Bos, Directeur Makelaardij van Alpina Verheul, stond in een orkaan van vreugde toen hij de bekers uitreikte. ,,Van zoveel spontaniteit word ook ik met al mijn grijze haren nog altijd heel blij”, reageerde hij met een lach van oor tot oor. ,,Maar los hiervan dragen we met dit evenement ook twee boodschappen uit. De eerste is dat gemeenschapszin heel belangrijk is, dat wat Succes voor elkaar heeft gebokst dit weekend kun je alleen samen doen. Dit nog buiten het feit dat met een vereniging een eeuwfeest vieren al een prestatie op zich. De tweede boodschap is dat bewegen heel belangrijk is voor kinderen in een tijd waarin ze steeds meer zittend achter een scherm dreigen te zitten.”

Het Alpina Verheul Jeugdvoetbaltoernooi wordt jaarlijks in samenwerking met vv Succes, vv Wiron uit Den Oever, sv Kreileroord, vv Flevo uit Middenmeer, DWOW uit Wieringerwerf en CV Wieringermeer uit Slootdorp gehouden. Na alle festiviteiten in  Hippolytushoef wachten Vendrig en Bos volgend jaar opnieuw een jubileum, maar dan van het toernooi zelf. Bij vv Succes heeft Alpina Verheul in elk geval gezien hoe je een mooi voetbalfeest organiseert.

Schagen, 05-06-2024