De zomer is de tijd om een huis te kopen

De zomer blijkt voor veel mensen traditioneel  een goede tijd om een huis te kopen. Wordt de coronaperiode buiten beschouwing gelaten, mensen snakten in die jaren door de lockdowns naar een vakantie in de mooie maanden, kunnen de volgende feiten worden vastgesteld aan de hand van cijfers uit het Kadaster:

  • Als we voor het gemak de maand mei bij de zomer rekenen, worden er van 1 mei tot 31 augustus meer huizen verkocht dan in andere jaargetijden. Waarschijnlijk vinden veel mensen de zomer een fijne periode om te verhuizen, omdat ze dan een langere tijd vakantie hebben.
  • Ook opvallend: afgezien van de coronajaren stegen in de afgelopen tien jaar, met uitzondering van 2009 en 2013, de huizenprijzen in de maanden mei tot en met augustus het hardst of daalden het minst.
  • In de zomer ligt het vertrouwen in de woningmarkt hoger. Deze conclusie is overigens niet afkomstig van het Kadaster maar van de Vereniging Eigen Huis die sinds 2004 het vertrouwen van huizenkopers in de huizenmarkt meet. Uit hun gegevens blijkt dat dit vertrouwen in de zomermaanden het hardste stijgt. Vaak neemt in de eerste maanden van het jaar het vertrouwen in de economie toe, gevolgd door een hoger vertrouwen in de woningmarkt en daardoor meer aankopen in de zomer.
  • Het zijn vooral mensen in de leeftijd van 35 tot 50 die in de zomer verhuizen. Dat gezegd hebbende: alle leeftijdsgroepen kopen vaker in de zomermaanden een nieuw huis,  maar de stijging is het grootst bij mensen tussen de 35 en 50 jaar en bij doorstromers. 50-plussers verhuizen relatief vaker in het najaar of de winter en starters meestal in de zomer of het najaar.
  • Dit wekt ook geen bevreemding, want in de zomer is het mooi weer en dus blijkt uit de cijfers dat woningen met tuin in de zomer veel vaker verkocht worden dan woningen zonder tuin. Vooral vrijstaande huizen, hoekwoningen en 2-onder-1-kap-woningen zijn dan populair. Deze hebben ook vaak de grootste tuinen. Het aantal appartementen dat wordt verkocht, stijgt in de zomer juist minder hard.

Overweegt u ook een huis te kopen? Bel dan de Verheul Groep via 0223-747430.