Goed nieuws voor huizenzoekers: trend van renteverlaging zet door

Er is goed nieuws vanuit de huizenmarkt voor hen die een woning zoeken. Voor de derde week op rij is de rente gedaald, bovendien lijkt de daling toe te nemen qua snelheid.

De trend naar beneden loopt op tot wel 0,20 procentpunt. Dat maximale percentage tot nu toe geldt voor mensen die een hypotheek afsluiten voor een periode van vijf tot tien jaar. In historisch perspectief bezien behoort tot de huidige ontwikkeling tot de top-15 van grootste weekdalingen sinds 2008.

Het rentetarief voor iemand die een hypotheek voor tien jaar afsluit voor een woning van 405.000 euro – dat is de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)- ligt momenteel op pakweg 4,3 procent. Bij een hogere hypotheek is dat percentage ongeveer 4,82 procent.

Voor langlopende hypotheektermijnen, over twintig en dertig jaar, geldt een daling van bijna 0,10 procentpunt.  Dat houdt in bij een afbetaalperiode van dertig jaar een gemiddeld rentepercentage van 4,74 procent bij een huis met NHG. Wie een hoger bedrag leent, is gemiddeld 5,21 procent kwijt.

Volgens kenners zijn de huidige ontwikkelingen het gevolg van het uitblijven van verdere renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en een afvlakking van de inflatie in de Verenigde Staten. Wil jij weten wat jouw hypotheekmogelijkheden zijn dankzij de hierboven omschreven ontwikkelingen? Neem dan contact op met een specialist van Alpina Verheul Groep via 0223-747430

Schagen, 24-11-2023