Het gemiddelde hypotheekbedrag is voor het eerst in 14 maanden gestegen

Schagen – 9 augustus 2023

De signalen dat de woningmarkt zich aan het herstellen is worden sterker en sterker. Het nieuwste nieuws op dit gebied: het gemiddelde bedrag waarvoor mensen een hypotheek afsloten ging in juli voor het eerst in veertien maanden omhoog. De voornaamste reden is dat door de loonstijgingen in Nederland huizenzoekers meer geld kunnen lenen.

Het hypotheekbedrag lag in juli gemiddeld 4 procent hoger dan in juli 2022. In de veertien maanden ervoor zakte de hoogte van de afgesloten leningen juist. Belangrijk detail bij dit alles: het gaat hier om bestaande woningen en dus niet om nieuwbouw.Huizenkopers sloten in juli een lening van gemiddeld 321.818 euro af. In het tweede kwartaal van dit jaar kostte een bestaande woning gemiddeld 410.000 euro. Dat is 2,8 procent meer dan het kwartaal daarvoor.

Dat mensen meer lenen, komt onder andere omdat ze meer zijn gaan verdienen. De CAO-lonen stegen in het tweede kwartaal met 5,7 procent. De gemiddelde loonstijging op jaarbasis ligt op 7,1 procent. Een andere reden voor de huidige hypotheekontwikkeling is dat de rentes op hypotheken weer stabiel zijn. Bovendien is het aanbod gestegen wat ook goed is voor de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van 2023 stonden 29 procent meer huizen te koop dan in het eerste kwartaal. Ook steeg het aantal hypotheekaanvragen in de eerste helft van dit jaar.

Tenslotte speelt mee dat  huizenkopers door de hogere overdrachtsbelasting minder concurrentie hebben van beleggers. Sterker nog, die verlaten in groten getale de Nederlandse markt waardoor er meer huurwoningen te koop worden gezet.

Vooral jongere kopers profiteren van het grotere aanbod, maar dit is een korte termijneffect. Wordt er naar de langere termijn gekeken, dan is er nog altijd een tekort van ruim 390.000 woningen. Dat is een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van een jaar geleden. ,,Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de huizenprijzen verder gaan stijgen”, stelt Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Verheul. ,,Ons advies als je wilt en kunt kopen is om die reden om niet te wachten.”

Ben jij op zoek naar een woning en in het verlengde daarvan in een hypotheekadvies waaruit maatmerk blijkt?

Bel ons dan op 0223-747430