Huizenmarkt koelt minder af dan veel berichten in de media suggereren

Woningen waren in november een procent lager in vergelijking met oktober. Daarmee wordt bevestigd dat de huizenmarkt afkoelt maar niet in die mate zoals in veel mediaberichten wordt gesuggereerd. In vergelijking met november 2021 zijn de prijzen ook gewoon nog gestegen, met 4,9 procent.

De gemiddelde prijs van een woning was in november 423.124 euro, bijna 5000 euro minder dan een maand eerder. Volgens het kadaster verwisselden in november 15.146 woningen van eigenaar, bijna 6 procent minder dan vorig jaar. Tot en met november zijn er in 2022 171.767 huizen verkocht. Dat is ruim 16 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat percentage is wél zichtbaar in de dagelijkse praktijk in de Kop van Noord-Holland. ,,Er wordt minder overgeboden dan voorheen”, verklaart Hans Bos, directeur Makelaardij bij Verheul. ,,Maar tegelijkertijd is de woningbehoefte nog altijd veel groter dan het aanbod aan huizen. Dat maakt de woningmarkt en daarmee de prijzen die voor huizen betaald worden robuust.”