Hypotheekregels voor alleenstaanden worden verruimd, ook meer mogelijk bij aankoop van een duurzaam huis

Alleenstaanden die meer dan 28.000 euro per jaar aan inkomen hebben, mogen in 2024 16.000 euro meer lenen voor een hypotheek. Daarnaast worden ook de hypotheekmogelijkheden voor hen met een studieschuld verruimd. Dat heeft demissionair woonminster Hugo de Jonge naar buiten gebracht. Verder betekent de aankoop van een duurzaam huis dat er straks ook meer geleend mag worden.

De Jonge volgt met de tegemoetkoming aan alleenstaanden de redenering van het Nibud die heeft aangegeven dat deze groep mensen in vergelijking met stellen lagere vaste lasten hebben. In het geval van oud-studenten wordt straks niet alleen de oorspronkelijke schuld meegewogen maar ook de tussentijdse aflossingen. Bovendien neemt de leenruimte toe voor mensen met een studieschuld met een aflossingstermijn van 35 jaar. Er wordt op dat gebied zelfs een concreet voorbeeld gegeven: iemand met een schuld bij DUO van 25.000 euro met een rente van 2,56 procent, mag straks 4.000 euro meer lenen met een hypotheekrente van 4,5 procent.

Duurzaam huis betekent meer leenmogelijkheden

Het was al bekend dat een koper meer mag lenen voor een duurzaam huis, nu zijn er ook bedragen aan gekoppeld. Vanaf label D en C scheelt dat 5.000 euro op de hypotheek. Vervolgens gaat die met stappen van 10.000 euro omhoog, tot 50.000 euro extra hypotheek voor een huis met A++++-label én een energieprestatiegarantie voor de komende tien jaar. Niettemin blijft het kopen van een woning voor een alleenstaande lastig. Neem daarom contact op met een van de hypotheekspecialisten van Alpina Verheul via 0224-747430

Schagen, 03-11-2023