Hypotheekrente stijgt naar boven de twee procent

De hypotheekrente ligt voor het eerst sinds september 2019 weer boven de twee procent. Waar half januari een stijging van de hypotheekrente nog beperkt leek, werd die in februari door geldverstrekkers 151 keer verhoogd. Dat is een record, normaal wordt de rentestand zeventig tot tachtig keer per maand gewijzigd.

Met name in de eerste twee weken van februari steeg de hypotheekrente fors: van 1,58 naar 1,88 procent hetgeen de sterkste stijging sinds 2008 was. Daarna vlakte de stijging wat af tot 2,02 procent eind februari. Ter vergelijking: een half jaar geleden nog maar, in september 2021, werd met 1,42 een laagterecord gevestigd.

Voor de komende periode is het onzeker, door de oorlog in Oekraïne, wat er met de rentestand gebeurt, maar analisten zijn niet verbaasd als de rente verder stijgt. Dat komt ten eerste omdat de rentetarieven op de internationale kapitaalmarkt, onder meer op staatsleningen, al langere tijd omhoog gaan. Verzekeraars en banken zijn sterk gericht op staatsleningen om hypotheken mee te bekostigen; de hypotheekrente beweegt hierdoor mee met de rente op staatsleningen. Geldverstrekkers spelen daarnaast in op de afbouw van de aankoopmaatregelen van de Europese Centrale Bank in Frankfurt die een dempend effect hebben op de marktrente. Wanneer de marktrente omhoog gaat, geldt waarschijnlijk hetzelfde voor de hypotheekrente.