Inflatie raakt ook de waarde van je huis

Wanneer er gepraat wordt over de hoge inflatie heeft men het vaak over de koopkracht, maar de stijging van prijzen van goederen en diensten heeft ook invloed op de zogenoemde reële waarde van huizen. Dit merk je als je bijvoorbeeld in een goedkoper huis gaat wonen en de overwaarde op je bankrekening laat storten. Of wanneer je een woning erft die in de verkoop gaat.

In dergelijke gevallen wordt relevant wat de koopkracht is van het geld dat vrijkomt met het verzilveren van de woningwaarde. Daar is nu onderzoek naar gedaan in combinatie met de inflatiecijfers. Daaruit blijkt dat tussen september 2022 en september 2023 de transactieprijs en daarmee de nominale waarde van woningen met 3,6 procent is gedaald.

Hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat de prijzen sinds april weer aan het stijgen zijn. Wanneer er gekeken wordt naar de transactieprijzen in juli en augustus in vergelijking met de prijzen in augustus en september 2022, dan komt naar voren dat de transactieprijzen met 1,3 procent omhoog zijn gegaan. Dit komt overeen met het herstel van de woningmarkt die de makelaars van Alpina Verheul ook in hun dagelijks werk constateren. Denk jij erover na om te verhuizen en wil je weten wat de waarde van je woning is? Bel ons dan op voor een vrijblijvend adviesgesprek op 0223-747430.

Schagen, 18-12-2023