Minder bouwvergunningen, maar meer koopsignalen: woningmarkt in spagaat

Schagen – 21 augustus 2023 – Er zijn in het tweede kwartaal 5 procent minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen verstrekt. Er kan inmiddels van een trend gesproken worden, want het aantal bouwvergunningen dat wordt afgegeven zit nu al drie kwartalen op rij in een dalende lijn. Tegelijkertijd zijn er wel duidelijke koopsignalen uit de markt. Zo meldt bouwer Heijmans dat er in de eerste helft van 2023 meer woningen zijn verkocht dan in de tweede helft van 2022.  Het bedrijf noemt ‘de afvlakkende stijging van de hypotheekrente en inflatie, gecombineerd met de stabilisatie van het consumentenvertrouwen’ als reden.

Toch maken bouwbedrijven als Heijmans en ook BAM zich grote zorgen, want er werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het tweede kwartaal 15.100 vergunningen afgegeven. Een jaar geleden rondom deze tijd waren dat er 16.000. Een daling kortom en die staat niet op zichzelf, want niet alleen in het tweede kwartaal maar ook in het eerste kwartaal van 2023 en het vierde kwartaal van 2022 kwamen er minder vergunningen rond in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Je hoeft dan ook geen wiskundige te zijn om te zien dat het kabinet de doelstelling om 100.000 woningen per jaar op te leveren tot 2030 niet gaat halen. Ook al omdat volgens het CBS het ongeveer twee jaar duurt voordat een woning na de vergunningverlening wordt opgeleverd.

Maar ook als er wel een vergunning is voor het bouwen van woningen, betekent dat regelmatig dat die huizen niet meteen worden gebouwd. Als gevolg van kostenstijgingen en de hogere rente wordt de bouw van sommige projecten vertraagd, zo meldt bouwer BAM bij de presentatie over het eerste halfjaar.

Ook de val van het kabinet doet de bouwsector geen goed. Er is onzekerheid over hoe de wetgeving over stikstof zal uitpakken. Deze gevoelens vertaald naar cijfers maakt dat BAM in het eerste halfjaar 494 woningen verkocht, tegen 858 in dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2023 denkt het bedrijf ruim 25 procent minder woningen te kunnen verkopen.

Heijmans verkocht in de eerste helft van het jaar ook minder woningen ten opzichte van dezelfde periode in 2022, maar zoals vermeld was er wel sprake van een stijging ten opzichte van de laatste zes maanden van vorig jaar. Dat bedrijf ziet daarin de overtuiging bevestigd dat de vraag naar huizen alleen maar toe zal nemen door het huidige woningtekort, de bevolkingsgroei en de toename van eenpersoonshuishoudens.