Hoogleraar: huizenprijzen gaan in 2024 weer flink stijgen

Schagen – 14 augustus 2023 – Stabilisatie in de rest van dit jaar en flink stijgende woonprijzen in 2024. Dat is de verwachting van Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt. De reden: een woningtekort van 390.000 huizen en stijgende lonen. Dat heeft er al toe geleid dat woningen in het tweede kwartaal met 2,8 procent duurder werden. Het is een voorproefje op wat komen gaat, zo stelt Boelhouwer in de zogeheten RTL-Z Huizenindex.

De loonstijgingen boosten volgens de hoogleraar het vertrouwen bij huizenzoekers. Meer nog, stijgende huizenprijzen zorgen sowieso voor meer vertrouwen in de economie. Er wordt nu al steeds vaker overboden, maar in 2024, als de loonstijgingen in veel cao’s van kracht worden, krijgt de markt pas echt een impuls. Volgens Boelhouwer gaan de hogere lonen een flink deel van de gestegen hypotheekrente compenseren.

De grote banken delen de mening van de hoogleraar overigens niet. Op de site banken.nl blijkt dat onder meer de Rabobank en ABN Amro op zijn best een stabilisatie van de huizenmarkt verwachten volgend jaar.