Nieuw: De Finance Academy

Finance Academy staat voor leertraject met salaris voor financieel talent.

Van student naar trainee naar volwaardig medewerker. Dat geborgde stappenplan, ondersteund door zes bedrijven in Noord-Holland Noord, is maatwerk voor het financieel talent dat nu te hoop loopt op de kosten en de duur van het leertraject. In slechts anderhalf jaar tijd wordt de leerling gekneed tot een volwaardig financieel medewerker in de sector die hem of haar het beste ligt. De Kop van Noord-Holland loopt hiermee meer dan landelijk voorop: het samenwerkingsverband is uniek te noemen.

Waar op nationaal niveau MBO’ers steeds minder kiezen voor een opleiding in het bank- en verzekeringswezen hebben Alpina Verheul Groep, Univé, VKG, Camperverzekerd, BB Assurantie Service en SNS de handen ineen geslagen. Al enkele jaren wordt er, in samenwerking met opleidingsinstituut VONK, studenten tot financieel specialisten opgeleid waarbij Alpina Verheul Groep een van de grondleggers is.

Omdat de aanwas van afgestudeerde bank- en verzekeringsstudenten alsmaar terugliep, bedacht algemeen directeur André Vendrig in samenwerking met de Rabobank en de Van der Voort Groep een oplossing: een partnership tussen diverse bedrijven uit de financiële sector om het wervingsprobleem gezamenlijk aan te pakken. De samenwerking was nodig voor de geldelijke grondslag van het plan én om studenten voldoende stageplekken te kunnen aanbieden. Het idee was om jaarlijks twintig studenten een tweejarige BBL-opleiding te bieden waarin ze de geleerde theorie direct kunnen toepassen in de praktijk. Dat voornemen werd realiteit en dat is het nog steeds: in februari 2024 start de volgende gecombineerde werk-leeropleiding.

Leren en werken in dezelfde week
De kracht van het opleidingstraject is het zogeheten ‘leren on the job’: wat op school aan kennis wordt opgedaan, kunnen de studenten later in de week direct op de werkvloer toepassen. De leerstof is divers en ook pittig te noemen. Buiten de algemene vakken Nederlands en Engels worden er juridische en financiële vakken gedoceerd. Het is een MBO niveau 4 plus-opleiding met de nadruk op de plus: ook de WFT-certificering valt erbinnen. WFT staat voor Wet Financieel Toezicht en iedereen die in de financiële branche wil werken heeft een of meer WFT-certificaten nodig. Het is gezien de soms diepgaande materie van importantie dat er een gepokt en gemazelde leraar voor de groep staat en die is er dan ook. Herman de Groot komt zelf uit de verzekeringsbranche en is nu al vele jaren docent. Zowel vakinhoudelijk als in educatief opzicht heeft hij zijn sporen verdiend en krijgt hij met zijn ervaring en toewijding iedere student enthousiast.

Traineeship
Gedurende de opleiding krijgt de student bij elk van de zes bedrijven taken en verantwoordelijkheden die in moeilijkheidsgraad oplopen. De opleiding krijgt hierdoor het karakter van een traineeship, ook al omdat de studenten een goed salaris betaald krijgen wanneer hun potentieel tijdens het werk-leertraject duidelijk wordt. Buiten dat is er bij elk bedrijf een betrokken begeleider die voor de student als ware de docent op de werkvloer is. Kortom, elk van de zes bedrijven investeert fors in de studenten, maar zij houden natuurlijk wel een bepaalde keuzevrijheid. De keuze bij welk van de zes bedrijven ze als trainee willen werken en de keuze of ze na die pakweg twee jaar fulltime bij dat bedrijf aan de slag willen gaan.

Heb jij belangstelling?
Ben jij na de zomer begonnen aan een HBO-opleiding, waarvan je nu al weet dat het eigenlijk niets is voor jou? Of doe jij een MBO-opleiding waar je niet het goede gevoel bij hebt of die te weinig uitdaging biedt? Of heb je simpelweg het idee dat de financiële wereld iets voor jou is, maar heb je er te weinig kennis van voor een uitgesproken keuze? Dan is de Finance Academy wellicht iets voor jou. Zoals gezegd: er is plek voor twintig studenten voor de gecombineerde werk-leeropleiding die in februari 2024 weer van start gaat. De vernieuwde website van de Finance Academy is nog in ontwikkeling, maar bij interesse geldt dat je direct een mail naar André Vendrig kunt sturen: [email protected].

Schagen, 06-10-2023