Noordkop betaalbaar voor miljonairs

De Kop van Noord-Holland behoort nog altijd tot de best betaalbare regio’s in Nederland. Dat blijkt uit gegevens van huizendataverzamelaar Calcasa. In de Noordkop krijg je voor een miljoen euro gemiddeld 240 vierkante meter grond.

Dat is niet alleen veel meer dan de grote steden in de Randstad, maar je krijgt in de ‘Kop’ ook meer waar voor je geld in vergelijking met plaatsen als Groningen, Arnhem en Apeldoorn. Daar werden niet alleen woningen in het algemeen flink duurder in het afgelopen jaar, maar moest er met name voor miljoenenhuizen meer betaald worden. In de drie laatstgenoemde steden werden villa’s tweeënhalf (!) keer duurder, terwijl ook in Houten, Almere en Zwolle de prijzen van de duurste categorie huizen verdubbelden.

Het zorgt ervoor dat inmiddels bijna 150.000 huiseigenaren, als de waarde van hun woning wordt meegerekend, miljonair zijn. Bovendien wordt de prijskloof tussen miljonairshuizen en goedkopere woningen steeds groter. Dat laatste is een belangrijk conclusie die Calcasa stelt, want tot nu was de inschatting dat juist tussenwoningen het snelst in prijs stegen omdat naar dat type woningen de meeste vraag is. Dat blijkt dus niet zo te zijn: de gemiddelde woning ging in 2021 met 15,5 procent omhoog, miljoenenhuizen stegen 19,3 procent in prijs. Het leidt ertoe dat eind 2021 142.900 in waarde de miljoen euro voorbij gingen, dat is drie procent van het totale aanbod aan koopwoningen.

Ter vergelijking: in 2020 was dat twee procent en vijf jaar geleden ging het slechts om enkele tienduizenden huizen. De meeste topsegment woningen zijn te vinden in Amsterdam, Bloemendaal en Aerdenhout. In die laatste plaats is zelfs meer dan vijftig procent van alle huizen die er staan meer dan een miljoen waard.

De Noordkop geeft een heel ander beeld, maar er zijn regio’s waar je nog meer grond kunt verwerven met een miljoen euro. Voor dat bedrag krijg je in Zuidwest-Gelderland 250 vierkante meter grond en in Twente zelfs 260 vierkante meter grond.