NVM toont aan dat huizenmarkt zich herstelt

De signalen wezen er al op in de afgelopen maanden en de NVM, branchevereniging van de makelaardij, komt nu ook met de bevestiging dat de huizenmarkt herstellende is. Nieuwbouwwoningen waren al robuust qua waardeontwikkeling, maar in het afgelopen kwartaal heeft de markt in bestaande woningen ook de weg omhoog weer gevonden.

NVM-makelaars waren in het tweede kwartaal goed voor een verkoopaantal van 34.000 bestaande koophuizen, een stevige plus van 20 procent in vergelijking met het eerste kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs steeg daarbij naar 410.000 euro wat een stijging van 2,8 procent inhield ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar.

Dat er meer beweging komt in de huizenmarkt blijkt ook uit het feit dat er 29 procent meer woningen in de verkoop zijn gezet in vergelijking met het eerste kwartaal. Desondanks is, door de toenemende slagvaardigheid van huizenzoekers, het aanbod van bestaande koophuizen wat afgenomen. Daarentegen heeft aanbod aan nieuwbouwwoningen het hoogste niveau sinds eind 2015 bereikt. Het gaat hierbij om in totaal 20.000 huizen, een toename van 16 procent wanneer men de vergelijking trekt met het eerste kwartaal.

Tegelijkertijd neemt echter ook het aantal transacties toe, met 12 procent maar liefst wanneer het tweede en eerste kwartaal van 2023 met elkaar worden vergeleken. In absolute aantallen gaat het om 4500 nieuwbouwwoningen. Dit heeft er ook mee te maken dat projectontwikkelaars en bouwers er alles aan doen om nieuwbouwwoningen betaalbaar te houden en dat door loonstijgingen woningzoekers meer financiële armslag hebben gekregen.

Deze markt is kortom volop in dynamiek, waarbij de prijzen iets lager (1,2 procent) uitvielen in kwartaal twee dan in kwartaal een, maar het de verwachting is dat ze snel weer gaan stijgen. Nu is de gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis 468.000 euro.

Samenvattend vallen de volgende trends op:

  • De woningprijzen stijgen weer, met 2,8% vergeleken met vorig kwartaal
  • De prijsstijging wordt veroorzaakt door: meer transacties in hogere segment, weer vaker overbieden en het krapper worden van de markt
  • Verkoopdynamiek neemt toe, 20% meer verkopen dan vorig kwartaal
  • Vooral meer verkopen van 2-onder-1-kap en vrijstaande woningen
  • Woningen worden weer sneller verkocht
  • Woningaanbod stabiliseert

Nieuwbouw

  • Tekenen van herstel op de nieuwbouwmarkt
  • Eerste toename (+12%) van nieuwbouwverkopen sinds 2 jaar
  • Meer aanwas van betaalbare nieuwbouw zorgt voor verkooptoename
  • Aanbod bereikt hoogste punt sinds einde 2015

Bij de bestaande bouw valt tenslotte op dat de prijzen bij alle typen woningen een pijl omhoog kenden. De prijs van tussenwoningen is bijvoorbeeld op kwartaalbasis  met gemiddeld 3,6 procent naar 374.000 euro gestegen. Aansluitend: een hoekwoning noteerde in het tweede kwartaal 2023 een prijs van gemiddeld 397.000 euro, een stijging van plus 3,4 procent op kwartaalbasis.  Dan de twee-onder-een-kap woningen: die kwamen uit op 438.000 euro, een stijging van 3,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Ook vrijstaande woningen zaten met 1,4 procent op kwartaalbasis in de lift, de gemiddelde verkoopprijs is daardoor omhoog gegaan naar 589.000 euro. Tenslotte de appartementen: daarvan steeg de prijs in een kwartaal tijd met 2,4 procent naar 342.000 euro.