Overwaarde woning stijgt naar een nieuw record!

Niet alleen waren bestaande woningen nog nooit zo duur (zie ons vorige blog), maar met gemiddeld 211.000 euro aan overwaarde brak de woningmarkt in mei ook in ander opzicht een nieuw record

Een en ander blijkt uit cijfers van het Hypotheek Data Netwerk (HDN). Doorstromers leenden in mei gemiddeld 363.000 euro voor het kopen van een woning. Daarbij was de marktwaarde van het huis gemiddeld 574.000 euro. Het gat daartussen, 211.000 euro, werd volgens HDN gedicht dankzij de overwaarde die mensen verzilverden bij de verkoop van hun oude woning.

“Nooit eerder was het verschil tussen de marktwaarde en de hypotheeksom bij doorstromers zo groot als in de afgelopen maand. Er wordt bij deze aanvragen dus relatief minder geleend voor de woning”, aldus een zegsvrouw van HDN.

Er zijn meerdere redenen voor de hoge overwaardes maar een belangrijke is een verandering van regelgeving in 2013. Destijds werd de mogelijkheid voor een aflossingsvrije hypotheek versoberd waardoor mensen die vanaf dat moment een huis kochten veel vermogen opbouwen.

Ook de hoge rente speelt een rol. Hierdoor is het aantrekkelijk om zoveel mogelijk overwaarde in te zetten bij de aankoop van een nieuwe woning, omdat het loont om de hypotheek zo laag mogelijk te houden. Waar vroeger een deel van de overwaarde benut zou worden voor een verbouwing of een vakantiehuisje, wordt een dergelijk besluit nu ontmoedigd door de hoge rente.

Schagen, 13-06-2024