Schaken in sprint en met het hoofd: superspektakel in Clusius

Schagen- Stel je voor een stille arena waar toch van alles gebeurt. Waar de jongere kinderen, ondanks de bedenktijd van een kwartier, zo snel hun zetten uitvoeren dat de arbiters ogen tekort komen of alles wel reglementair gaat. En waar in de hoofdgroepen van de Verheul Grand Prix juist een niveau wordt aangetikt waarvan ook de eerste teamspelers van Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) denken van: zo goed, dat had ik niet verwacht. ,,Dat is precies de reden waarom we dit toernooi sponsoren, waarom we ook hoofdjeugdsponsor van Mach zijn”, vertelt André Vendrig, algemeen directeur van Verheul.

,,Wij zijn een bedrijf dat ontluikend financieel talent begeleidt in het traject naar volwaardig professional. Waarin jeugdige energie langzamerhand wordt gekanaliseerd tot goed, gedetailleerd werken waarbij ruimte is voor creativiteit. Het is kortom schaken maar dan zonder stukken.”

Op deze zondag in het Clusius College in Schagen zitten de denkcracks van de toekomst van elf tot vier hun hersens te trainen. Zeven ronden waarin speels spel in de lagere groepen wordt afgewisseld met foutloze combinaties op het hogere niveau. Waarin tussen de partijen alles samenkomt, in gezellig analyseren, een broodje eten of een partijtje voetbal op het schoolplein. Het tekent de tomeloze energie van de jeugd, helemaal na twee jaar corona.

,,Dit toernooi is in fysieke vorm in 2019 voor het laatst georganiseerd, ook dankzij Verheul”, vertelt Ronald Komen namens het Mach-bestuur. ,,Nu mogen we, na twee online edities met steun van Verheul, weer, maar merken we dat veel verenigingen nog in de startblokken zijn. Dit is pas de tweede Noord-Hollandse Grand Prix na de laatste lockdown en pas de vierde in totaal. Voor corona was er bijna wekelijks wel een Grand Prix. En dat terwijl deze toernooien echt onmisbaar zijn voor hun ontwikkeling. Online schaken is leuk, maar mist belangrijke elementen: wedstrijdspanning en van elkaar leren.”

Al zijn er altijd enkele spelers die er met kop en schouders bovenuit steken. In de hoofdgroep spelen de dertienjarige Pranav Agarwal en de elfjarige Liam Rooijakkers remise tegen elkaar en winnen verder alle partijen zodat ze gedeeld toernooi winnaar worden. De dertienjarige Timo Elzinga uit Zijdewind wordt knap gedeeld derde in deze groep.

Naast de reguliere Grand Prix is er ook een Super Grand Prix voor de talenten die qua niveau al wat verder zijn. Er zijn twee vierkampen, waarvan in de hoogste groep Gijs Bon uit Breezand meedoet. De zeventienjarige Bon is zoals zoveel jongeren in coronatijd aan het schaken verslingerd geraakt en maakt momenteel heel snel stappen. Hij is dicht bij de overwinning in de slotpartij tegen Marnik Woldhuis van het Hilversumse HSG en daarmee ook dicht bij de toernooizege, maar de eerste Noordkop-zege van de Verheul Grand Prix ooit blijft uit. Bon redt het niet in tijdnood, maar met hem heeft Mach wel een jeugdspeler met eerste team-potentie in de gelederen.