Verheul Jeugdvoetbaltoernooi voorziet in een behoefte

MIDDENMEER- Prachtige panna’s, schoten in de kruising, een keeper die een bal gestrekt in de hoek eruit haalt, maar ook het aandoenlijke beeld van kluitjes kinderen die vechten om een bal en de teleurstelling na een eigen doelpunt: het Verheul Jeugdvoetbaltoernooi bood afgelopen zaterdag op de velden van vv Flevo alles wat sport met en voor kinderen zo mooi maakt. Vijfhonderd kinderen, minimaal net zoveel ouders en andere familieleden en tientallen vrijwilligers kleurden een prachtige dag in Middenmeer in, waarbij ruim 1000 mensen volop van de verrichtingen van de kinderen en de algehele sfeer genoten.

Daarbij was het overheersende gevoel rondom de drie voetbalvelden van de plaatselijke voetbaltrots: we mogen eindelijk weer… Immers, door twee jaar ‘coronastop’ was de laatste editie van het evenement in 2019. Dat het toernooi werd gemist, merkte de organisatie. ,,We hebben tot op het laatste moment aanmeldingen binnengekregen’’, vertellen Anita Bandringa, Maartje Postma en Paul Kreuk op deze Paaszaterdag. ,,Vanmorgen kwamen er nog twee teams bij waardoor we het schema hebben moeten uitbreiden.’’

Ontspannen sfeer

De vrijwilligers konden het niettemin prima aan, mede dankzij de zeer ontspannen sfeer. ,,In een tijd van meer en meer individualisme vind ik het bijzonder dat dit toernooi weer zo groots is opgezet”, vertelt Forra Vieveen op deze zaterdag waarbij jeugdteams van organiserende vereniging vv Flevo, DWOW uit Wieringerwerf, Succes uit Hippolytushoef, Wiron uit Den Oever en CV Wieringermeer uit Slootdorp het tegen elkaar opnemen. Samen met haar man André bekijkt zij de verrichtingen van haar dochter in het onder 11-team van de club uit Slootdorp. ,,Wat ik merk is dat de sfeer zo ontspannen is, winnen is belangrijk maar niet het belangrijkste zeg maar. Gewoon weer lekker tegen een bal mogen aantrappen, dat gevoel overheerst, zeker bij de meidenteams.”

Bij het jeugdvoetbaltoernooi ligt de leeftijdsgrens bij de jongens op dertien jaar en bij de meiden op veertien jaar. Dat stelt oudere meidenteams in staat tegen jongere jongensteams te spelen, daarnaast zijn er ook veel gemengde ploegen. Dat bevordert de geborgen sfeer op deze zonnige dag nog meer. Het beeld van jongens die speciaal de bal naar een meisje spelen zodat zij kan scoren, is geen uitzondering op deze zaterdag. ,,Omdat het fysieke verschil toch wel vaak groot is”, vertelt een blonde toeschouwster uit Den Oever van wie een van haar drie kinderen bij Wiron onder dertien speelt. ,,Hoogtepunt van de dag was dan ook dat de meiden van Wiron de jongens van Wiron op 0-0 hielden.”

Het doel van het toernooi is de breedtesport te bevorderen bij alle clubs uit Wieringen en de Wieringermeer. Iets wat, zo stellen opa en oma Mulder, na twee jaar corona hard nodig is. ‘Opa’ Mulder, die zelf bij Succes heeft gespeeld en op deze zaterdag zijn drie kleinkinderen komt ondersteunen, vindt het niveau wat achteruit gegaan. ,,Al zie ik af en toe ook pareltjes”, stelt hij nadat de nummer 10 van het onder 14-team van Flevo met links op prachtige wijze een vrije trap in de kruising krult. Dat laatste wordt beaamd door Priscilla en Gido, die zelf betrokken zijn bij CV Wieringermeer, maar zich speciaal op een bankje hebben genesteld om op ‘court Messi’, zoals het eerste veld van Flevo genoemd wordt, te genieten van een keeper van vv Succes. ,,Die jongen is zo goed, we wilden even van zijn talent genieten.”

Talent

Helemaal aan de andere kant van het complex rept opa Jaap Kooy over het talent van de negenjarige Gijs Stan Sturm van CV Wieringermeer die zelfs bij het Alkmaarse AFC’34 zijn talent heeft mogen laten zien. ,,Hij heeft al zo’n techniek en inzicht, dat maakt mij als opa trots. Zijn twee jaar oudere broer Niek beschikt bovendien ook over zoveel talent. En er zit karakter in”, wijst hij erop als Gijs na een goal juicht zoals Cristiano Ronaldo dat doet.

Maar het belangrijkste dat beklijft is de sfeer. Scheidsrechters die bij tijd en wijle een glimlach niet kunnen onderdrukken na een mooi doelpunt (veel arbiters zijn spelers van het eerste zijn zoals Mats en Freek Venegoor), de ambiance op het foodplein bij de kantine waar de heerlijke geur van hamburgers, hotdogs en poffertjes het verse zweet verdringt en vooral het jeugdig enthousiasme van de kinderen bij de prijsuitreiking wanneer de bekers tot ver over de hoofden worden getild.

Winnen telt, maar op deze zaterdag zijn er alleen maar winnaars. ,,Dat dit toernooi na corona gelijk weer zo op de kaart staat, stemt ons tevreden en maakt ons trots”, verklaren Hans Bos en André Vendrig eensgezind namens de directie van Verheul.