Stijgende rente leidt tot minder oversluiters

De stijgende hypotheekrente maakt een einde aan de recordaantallen mensen die ervoor kozen om hun bestaande hypotheek in te wisselen voor één met een lagere rente. Dat meldt na onderzoek de vereniging Hypotheken Data Netwerk (HDN).

HDN voegt hier aan toe dat ook het totale aantal hypotheekaanvragen in de afgelopen maanden is gedaald. Sterker nog, dat aantal was kleiner dan in dezelfde periode in 2021. Het gaat hierbij om het tweede kwartaal waarbij er 142.00 hypotheekaanvragen werden gedaan. Dat waren er 3,2 procent minder dan in de maanden april, mei en juni van 2021. Dit past in een bredere trend. Zo werden er ook acht procent minder aanvragen geregistreerd voor een hypothecaire lening die niet gebruikt werd voor de aankoop van een huis maar voor een verbouwing en/of verduurzaming van de woning.

De stijgende rente heeft, zo stelt HDN, abrupt een einde gemaakt aan ‘de dominantie van de oversluiters op de hypotheekmarkt sinds augustus 2019’. Wel is het aantal mensen dat een zogeheten bijsluiting wil afsluiten redelijk stabiel gebleven. Een bijsluiting houdt in het verhogen van een bestaande hypotheek of het aangaan van een tweede lening met de woning als onderpand.