Verheul financiert het duurzaam maken van uw woning

Wanneer u erover denkt om uw woning te verduurzamen, kan het zijn dat u even niet weet waar te beginnen of hoe dit te financieren. We zetten een aantal zaken op een rijtje, waarbij geldt dat Verheul u als lokale partner hierin met financieel advies ondersteunt. Vandaag, morgen en overmorgen.

Veel mogelijkheden om uw woning energiezuiniger te maken
Er zijn heel veel mogelijkheden om een woning energiezuiniger te maken. Het mooiste is natuurlijk wanneer bij nieuwbouw deze maatregelen direct worden doorgevoerd. Maar veel van de maatregelen zijn ook bij bestaande bouw mogelijk. Naast het “energie-gedrag” van de bewoners zelf zijn belangrijke maatregelen om de woning energiezuiniger te maken onder meer het aanbrengen van:

  • Warmtepomp;
  • Zonnepanelen;
  • Spouwmuurisolatie;
  • Dakisolatie;
  • Vloerisolatie;
  • HR++ beglazing.

Veel mogelijkheden om te financieren
Maatregelen om de woning energiezuiniger te maken zijn feitelijk een investering. U maakt nu kosten maar na een bepaalde periode hebt u deze investering terugverdiend doordat de energielasten maand na maand lager zijn dan zonder deze maatregelen. ,,Wij verwachten dat in de komende jaren er steeds grotere verschillen gaan ontstaan in de waarde van woningen die wel en niet energiezuinig zijn”, verklaart Anton van der Wulp, financieel deskundige bij Verheul. ,,Het is daarom verstandig daar bijtijds op voor te sorteren. Wij beseffen dat dit financieel pijn kan doen: het nu energiezuiniger maken van uw woning vraagt een investering. Dit wil zeggen dat u nu in één keer de kosten van deze maatregelen moet betalen terwijl de besparingen pas in de komende jaren plaatsvinden. Dat kan een drempel opwerpen in een tijd waarin alles in rap tempo duurder wordt. Hier komt de meerwaarde van Verheul naar voren. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om deze kosten te financieren. Op deze pagina zetten wij de belangrijkste mogelijkheden op een rij. Wij willen die graag in een persoonlijk gesprek verder toelichten.”

Optie 1: financiering vanuit spaargeld
Het is een open deur maar toch: het is belangrijk om te beschikken over voldoende spaargeld om onverwachte calamiteiten op te vangen. Van der Wulp: ,,Wij noemen dit een “financiële buffer”. Maar het kan zijn dat u (veel) meer spaargeld hebt dan deze noodzakelijke, financiële buffer. Vanwege die reden kan het aantrekkelijk zijn om de kosten van het verduurzamen van uw woning (deels) uit eigen middelen te financieren. Een investering in uw woning zorgt tenslotte ook voor een hogere woningwaarde. Het is als ware een reservepotje, maar dan in stenen.”

Optie 2: Nieuwe hypotheek maakt extra financiering mogelijk
Koopt u een woning en sluit u daarvoor een hypotheek af, dan is het bij de meeste banken mogelijk een hoger bedrag te lenen als u dit hogere bedrag gebruikt om uw woning duurzamer te maken. De kosten van het duurzaam maken van uw woning kunt u dan over een langere tijd uitsmeren terwijl u wel direct profiteert van de besparingen.

Ook voor lagere hypotheken is verduurzaming mogelijk

De optie om een hogere hypotheek te nemen voor extra energiebesparende maatregelen geldt nadrukkelijk niet alleen voor duurdere woningen. Ook bij goedkopere huizen die met een Nationale Hypotheek Garantie zijn gekocht is extra financiering mogelijk ter ondersteuning van de ‘vergroening’. ,,Voor dit jaar geldt dat onder de noemer energiebesparende voorzieningen (EBV, red) u tot 106 procent in plaats van 100 procent van de waarde van de woning kunt lenen”, legt Van der Wulp uit.

Onder de EBV kunt u de volgende maatregelen bekostigen:

  • Isolatie van gevel, dak, leiding of vloer;
  • HR++ beglazing of het plaatsen van glas met een nog hogere isolatiewaarde;
  • Een warmtepomp;
  • Zonnepanelen;

Energiebespaarbudget

Een andere optie is het energiebespaarbudget.  Dit is bedoeld voor diegene die nog niet precies weet wat er verduurzaamd gaat worden. Wie er gebruik van maakt heeft tot maximaal twee jaar na de aankoop de tijd om te kijken wat de meest interessante duurzaamheidsmaatregelen zijn om te nemen. ,,Het is wel zo dat niet iedere bank deze mogelijkheid aanbiedt”, vertelt Van der Wulp. ,,Ook hier blijkt weer de meerwaarde van Verheul. Wij hebben het netwerk om te onderzoeken wat de beste leenoptie voor de klant is. Zodat hij zoveel mogelijk overhoudt tegen zo min mogelijk kosten om de verduurzaming van de woning door te zetten.”

Energiebespaarlening
Weer een andere optie is de energiebespaarlening. Deze kan ook gebruikt worden door eigenaren van een woning, los van de vraag of zij wel of geen hypotheek hebben. De energiebespaarlening is een lening die wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds en is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie of een zuinige HR-ketel. Het maximale bedrag dat geleend kan worden bedraagt €25.000,- waarbij er looptijden zijn van 7,10,15 en 20 jaar. Bent u bereid zeer ingrijpende energiebesparende maatregen door te voeren, dan zijn leningen tot €65.000,- zelfs mogelijk. Heeft een huishouden een verzamelinkomen tot € 48.625,- per jaar en een koopwoning? Dan is het mogelijk om de Energiebespaarlening aan te vragen bij het Warmtefonds tegen een rente van 0%.

Duurzaamheidslening
Bepaalde gemeenten, (zeker niet alle!) bieden een duurzaamheidslening aan. Tegen een gunstig tarief kunt u dan geld lenen. Minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. De lening is alleen beschikbaar voor eigenaren die zelf in de woning wonen.

Consumptief krediet
In bepaalde situaties kan het aantrekkelijk zijn om de investering te financieren via een persoonlijke lening. ,,Gezien de rentepercentages die hiervoor worden gehanteerd, is het zeer aan te raden u van te voren deskundig te laten adviseren”, verklaart Van der Wulp. ,,Kortom, ook in dit opzicht ontzorgt Verheul de klant: wij gaan ons netwerk af op zoek naar die partij die de meest gunstige voorwaarden biedt.”

We helpen u met uitzoeken wat bij u past
Zoals u ziet zijn er veel mogelijkheden voor woningeigenaren om de kosten van het aanbrengen van energiebesparende maatregelen te financieren. Wat voor u een passende keuze is, hangt af van uw persoonlijke situatie. De financieel deskundigen bij Verheul helpen u graag met het zoeken naar een oplossing die goed bij u past.

Voor meer informatie: 0223-747430 (afdeling financieel advies Verheul)