Woningmarkt is in rustiger vaarwater gekomen

Meer aanbod en prijzen die licht dalen: de woningmarkt is in rustiger vaarwater gekomen. Prijzen dalen licht, zeker in de Noordkop waar de prijsdaling in het vierde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder 4,7 procent was. Ter vergelijking: in andere regio’s in Noord-Holland gingen de prijzen tussen de 5 en 10 procent naar beneden. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad. Tegelijkertijd heeft de NVM, brancheorganisatie van de makelaardij, de cijfers over het vierde kwartaal bekendgemaakt.

NVM-makelaars verkochten in Nederland het vierde kwartaal 2022 32.500 bestaande koopwoningen. Dit is een aantal dat vergelijkbaar is met een kwartaal eerder en 8% minder dan een jaar eerder. Het aantal woningen dat te koop staat stijgt, omdat er minder wordt verkocht en meer te koop wordt gezet. In totaal staan in Nederland momenteel bijna 35.000 woningen te koop, dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs is 407.000 euro, een daling met 3,7% ten opzichte van het derde kwartaal 2022.

,,Maar ondanks deze daling is 45% van alle verkochte woningen in het vierde kwartaal 2022 boven de vraagprijs verkocht”, vertelt Hans Bos, directeur makelaardij bij Verheul. ,,Wij zien in de Noordkop ook wel een lichte daling, maar zien vooral toch dat de woningwaarde robuust is. Wel zijn de tijden dat woningprijzen met 20 procent stegen, zoals vorig jaar, echt voorbij.”

Onderwijl loopt de verkoop van nieuwbouwwoningen wel tegen problemen aan. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is 498.000 euro, veel meer dan de prijs voor een bestaande woning. “Deze ontwikkeling heeft impact op de verkoopcijfers”, aldus Bos. “Je ziet landelijk dat kopers op de rem trappen en ook ontwikkelaars en bouwers  voorzichtiger worden. Tegelijkertijd blijven de prijzen in de Noordkop betaalbaarder dan elders in het land. Je ziet het aan een nieuwbouwproject als Buitenvaert in Schagerbrug: dat is bijna uitverkocht en de bouw ervan is in dit kwartaal begonnen.”

De NVM-cijfers staven het beeld dat Verheul heeft: het aantal verkopen is in de Kop van Noord-Holland, in vergelijking met het vierde kwartaal van 2021, slechts met 1,3 procent afgenomen.