Woningwaarde in Nederland met een biljoen gestegen
Terwijl je een film kijkt, is je woning weer enkele tientallen euro’s in waarde gestegen. Dat klinkt ook als een film maar het is de waarheid. Woningwaarderingsbedrijf Calcasa heeft becijferd dat de totale koopwoningwaarde sinds medio 2013 met het cijfer 1 met twaalf nullen is toegenomen. Een biljoen kortom waarbij het vooral afgelopen jaar hard ging.
In 2021 nam de waarde van Nederlandse huizen namelijk met 235 miljoen toe, een kwart van de totale waardestijging. Hierdoor is de totale waarde van alle koopwoningen op 1,9 biljoen euro komen te liggen. De woonlasten stegen niet navenant mee: 14, 6 procent van het maandinkomen wordt er aan uitgegeven wat deze kostenpost relatief goed betaalbaar maakt. Vooral als dit wordt vergeleken met energie en ook de snel stijgende voedselprijzen. De reden zit hem in de huidige lage hypotheekrente.
In juni 2013, op het dieptepunt van de kredietcrisis, was de koopwoningvoorraad in Nederland ‘slechts’ 900 miljard waard. Destijds kostte een gemiddelde koopwoning 223.000 euro, nu is dat maar liefst 431.000 euro.
Weliswaar is sindsdien het totale aantal koophuizen in Nederland toegenomen met 8,5 procent hetgeen de cijfers iets vertekent, maar dat vlakt niet uit dat je fors meer betaalt voor huis en grond. Immers, de gemiddelde koopwoning is na de zomer van 2013 93 procent meer waard geworden.
Noord-Holland aan kop
Noord-Holland voert, voor Zuid-Holland en Noord-Brabant, de lijst aan als het gaat om de prijsstijgingen. Hier zijn de huizenprijzen meer dan verdubbeld in de afgelopen 8,5 jaar. Amsterdam spant de kroon, hier is de woningwaarde met ruim 45 miljard gestegen. Dat is twee keer zoveel als Den Haag, de nummer twee op de stedenlijst.
In de laatste twee jaar is Almere echter bezig beide steden in te halen. De woningprijs stijgt daar met 25,1 procent jaar op jaar. Dat zie je ook terug in de cijfers over Flevoland waar de woningprijs afgelopen jaar met 24,8 procent is toegenomen.
Soort woningen
Het zijn de goedkopere koophuizen die procentueel het meest duurder zijn geworden. Woningen tussen anderhalve en tweeënhalve ton gingen in 2021 met 21 procent omhoog, huizen tot drieënhalve ton met 20 procent. Niettemin: huizen duurder dan een half miljoen stegen ook fors, met 18,8 procent.