Aantal hypotheekaanvragen daalt fors, ABN Amro geeft ‘winstwaarschuwing’ af

Het aantal hypotheekaanvragen is in juli zeer fors gedaald, zo tonen cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) aan. Er werden vorige maand 28.819 hypotheken aangevraagd en dat is 36 procent minder in vergelijking met juli 2021.

De trend van een krimpende hypotheekmarkt is al langer zichtbaar. Reden is de gestegen hypotheekrente waardoor vooral het aantal oversluiters afneemt. Het aantal aanvragen door huizenbezitters om een hypotheek over te sluiten daalde vorige maand met 6.584, oftewel 72 procent.

Dat zegt niet direct alles, het hoge aantal oversluiters in 2021 kwam door de historisch lage rente. Niettemin geven economen van ABN Amro wel een soort van ‘winstwaarschuwing’ af in de Woningmarktmonitor die in juli werd gepubliceerd.

Zij verwachten dat het aantal transacties dit jaar met 17,5 procent daalt en volgend jaar met 2,5 procent, terwijl zij eerst uitgingen van een daling van 15 procent in 2022 en een stabilisatie in 2023.
Met enige vertraging werkt dit ook door in de huizenprijzen. ABN Amro verwacht dan ook dat de prijsstijging afzwakt. De gemiddelde stijging komt dit jaar volgens deskundigen bij de bank uit op 15 procent en volgend jaar op 2,5 procent. Aanvankelijk ging de bank uit van stijgingen van respectievelijk 12,5 en 5 procent.

De reden voor de hogere stijging dit jaar is dat de transacties tot dusverre het jaargemiddelde omhoog duwen. Volgend jaar is dat niet het geval, waardoor het jaargemiddelde naar verwachting lager uitkomt. Ook in de jaren die volgen, zal de prijsontwikkeling beperkt zijn. Door het verlies aan koopkracht als gevolg van de inflatie en hoge energielasten is er volgens ABN Amro namelijk minder ruimte voor hypotheekuitgaven.