Ambitieus woningbouwplan leidt tot kritiek bij bouwers

Het kabinet wil doorpakken met het ambitieuze plan om tot 2030 in totaal 917.183 woningen in Nederland te realiseren. ‘Den Haag’ maakte daartoe afgelopen week afspraken met de twaalf provincies. Voor Noord-Holland betekent dit dat er 183.600 huizen bij moeten komen, na Zuid-Holland (235.460) het grootste aantal van Nederland. Echter, de brancheorganisatie van de aannemers, WoningBouwersNL , vindt het plan onrealistisch.

Wat de organisatie vooral steekt is dat er ambities worden uitgesproken zonder dat de onderliggende problemen worden opgelost. Denk hierbij aan het stikstofdossier, de lange vergunningstrajecten, het tekort aan ambtenaren en bouwpersoneel  Et cetera. WoningBouwersNL vindt ook dat het te weinig bij de planvorming wordt betrokken, terwijl vanuit de bouwexpertise een advies nuttig kan zijn of een bepaald project haalbaar is of niet.

‘Woonminister’ Hugo de Jonge heeft wel een plan samengesteld dat alle lagen van de bevolking bedient. Zo moeten 250.000 van de 900.000 nieuwe huizen sociale huurwoningen zijn. Daarbovenop moeten er 350.000 betaalbare woningen verrijzen. Hier vallen ook koophuizen met een maximale waarde tot de NHG-grens – vanaf volgend jaar 405.000 euro – en huurwoningen van maximaal 1.000 euro per maand onder.

De provincies en gemeenten gaan in de komende maanden om tafel om vast te leggen waar de huizen precies moeten komen. Ook bepalen de betrokken partijen dan waar precies de goedkopere en duurdere woningen komen en wat de verdeling huur/koop wordt.