Huizenmarkt koelt in Noord-Holland maar een klein beetje af

De huizenprijzen lagen in september gemiddeld 0,7 procent lager dan een maand eerder, bij een totaal van 17.631 verhuizingen. In augustus was nog sprake van een afname van 0,1 procent. Echter, directeur Klaas Knot van De Nederlandsche Bank stelt dat veel woningen ook nog steeds boven de vraagprijs worden verkocht. Het gaat daarbij vooral om nieuwbouwhuizen. Opvallend is verder dat er in Utrecht en Amsterdam meer woningen werden verkocht dan in de zomer in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Een en ander blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Wordt er gekeken op provincieniveau, dan was in Gelderland en Noord-Holland de afname van het aantal geregistreerde verkopen het kleinst. In Noord-Holland gaat het om een daling van slechts 2,7 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Bestaande koopwoningen waren afgelopen maand 9,6 procent duurder dan een jaar eerder. Het is de vijfde maand op rij dat de prijsstijging is afgevlakt. In augustus bedroeg de stijging nog 11,9 procent.

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Sindsdien was er sprake van een stijgende trend. De afgelopen maanden zijn de prijzen niet verder gestegen. Vergeleken met het dal in juni 2013, waren de prijzen in september nog altijd 97,6 procent hoger.

Verder heeft het Kadaster in september 17.631 woningtransacties geregistreerd, een stijging van 0,3 procent ten opzichte van vorig jaar. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 141.758 woningen verkocht, ruim 18 procent minder dan in dezelfde periode in 2021.