Bestaande woningen werden in 2023 goedkoper

Bestaande woningen werden in 2023 gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan het jaar daarvoor. Het is voor het eerst sinds tien jaar dat er sprake is van een prijsdaling, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kanttekening hierbij: de huizenprijzen zijn tegen het einde van vorig jaar overal in Nederland wel weer licht gestegen. Het ging over de gehele linie om een bescheiden stijging van 1,6 procent, maar de regionale verschillen zijn groot. Zoals wij in een eerder blog deze maand hebben vermeld, is in diverse regio’s het overbieden weer normaal geworden.

Vorig jaar kelderden de prijzen in de provincies Utrecht en Noord-Holland het hardst met respectievelijk 4,8 en 4,7 procent. In Noord-Holland daalde verder het aantal verkopen met 2,9 procent.  In totaal, over heel Nederland, werden vorig jaar ten opzichte van 2022 ruim 180.000 woningen verkocht. Dat is een daling van 5,5 procent. Vooral appartementen daalden in waarde met een min van 3,2 procent. Vrijstaande huizen waren qua waarde-behoud met meest robuust met een daling van 2,5 procent.  

Overigens is Noord-Holland ook de provincie waar in de afgelopen tien jaar sprake was van de grootste waardestijging van huizen van alle provincies. Op een gegeven moment, in het derde kwartaal van 2022, moest er voor een gemiddelde woning in Noord-Holland 557.426 euro worden neergelegd. En dat terwijl de gemiddelde woningprijs in 2015 op 273,911 euro lag.