Hogere rente leidt tot minder hypotheken in eerste helft 2023

Het was te verwachten, maar het Kadaster heeft de ontwikkeling nu ook geduid in cijfers: er zijn in de eerste helft van dit jaar 40 procent minder hypotheken afgesloten dan in de eerste zes maanden van 2022. Het waren er in totaal 150.000 tegenover 250.000 in het eerste half jaar van 2022.

Vooral het over- en bijsluiten daalde in populariteit. Dat gebeurde 76 procent minder vaak dan in de eerste helft van vorig jaar. Het aantal hypotheken voor de aanschaf van een huis daalde minder hard, met ‘maar’ 16 procent. Bij beide ontwikkelingen speelt de gestegen rente een rol, omdat deze ervoor zorgde dat kopers minder konden lenen. Waar begin 2022 de hypotheekrente rond de 1,5 procent lag, liep die in de loop van het jaar op naar zo’n 4 procent.

Uit de gegevens van het Kadaster komt ook naar voren dat huizenkopers dit jaar een groter deel van de koopsom financierden met een hypotheek: 86,9 procent tegenover 85,5 procent in de tweede helft van vorig jaar. Het was voor het eerst in drie jaar dat dit is gestegen.

Vooral de koopstarter moet het steeds meer van de hypotheek hebben. Wie voor het eerst een huis kocht, financierde dat in de eerste helft van dit jaar voor ruim 92 procent met een hypotheek.

Regionale verschillen

Als het gaat om het aantal afgesloten hypotheken is er sprake van behoorlijke regionale verschillen. Zo was er bij Verheul slechts een daling van 17 procent. Hierbij speelt de kennis en het netwerk van een bedrijf ook een rol, bij Verheul doen we er alles aan en beschikken we ook over veel contacten om huizenzoekers een hypotheek op maat aan te bieden.

Meer weten? Bel onze specialisten op 0223-747430.

Schagen, 22-09-2023