Landelijke huizenprijs stijgt voor derde maand op rij

Huizen werden in augustus 0,6 procent duurder in vergelijking met juli. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Het is voor de derde maand op rij dat de gemiddelde huizenprijs stijgt na een lange periode van daling. Althans, landelijk gezien. In de Kop van Noord-Holland gaan de prijzen al sinds februari omhoog en was er in de maanden daarvoor al sprake van stabilisatie. Kanttekening bij dit alles: we praten hierbij over bestaande bouw, nieuwbouw is een ander verhaal.

Niettemin hebben de ontwikkelingen op het gebied van nieuwbouw wel invloed op bestaande woningen. Omdat er veel minder wordt opgeleverd dan woonminster Hugo de Jonge en de markt verwachten, neemt de schaarste toe. Dat gaat bovendien niet snel veranderen. De brancheorganisatie van ontwikkelaars, Neprom, verwacht dat er in 2024 slechts met de bouw van 50.000 woningen wordt gestart in plaats van de geplande 100.000.

In juli lag de verkoopprijs op 413.917 euro. Op dit moment is het CBS nog bezig uit te rekenen wat het precieze getal voor augustus wordt, maar het statistiekbureau heeft wel vast het percentage van 0,6 procent naar buiten gebracht. Daarmee zijn bestaande woningen nog altijd 4,8 procent minder duur dan augustus vorig jaar, toen de gemiddelde huizenprijs piekte met een bedrag van 446.263 euro. De vraag is echter hoe lang nog het nog duurt voordat de huizenprijzen weer flink gaan stijgen. Makelaars maken namelijk melding van het feit dat het aantal bezichtigingen toeneemt, van ruim vijf naar ruim zeven per woning. Ook is het overbieden terug. Tot percentages over de veertig procent welteverstaan.

Het aantal verkochte huizen daalde wel. Vorige maand wisselden 15.934 woningen van eigenaar. Dat is bijna 3 procent minder dan een jaar eerder. Gemeten over het hele jaar zijn er tot dusver 7 procent minder huizen verkocht.

Schagen, 25-09-2023