Huizenprijzen bijna twee procent gestegen

Bestaande koophuizen zijn in januari 1,8 procent duurder geworden in vergelijking met januari 2023. Het is de tweede maand op rij dat woningen op jaarbasis duurder werden. Het heeft tot gevolg dat een nieuw prijsrecord, als het gaat om de hoogste huizenprijzen ooit, weer in beeld komt. Een en ander blijkt uit de nieuwste gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gemiddelde verkoopprijs in januari was 433.000 euro, terwijl tijdens de voorlopige piek van de huizenmarkt in de zomer van 2022 er gemiddeld 445.000 euro werd neergeteld voor een koophuis. Daarna daalden de huizenprijzen tot de vroege zomer van 2023, maar volgens het CBS is een nieuw prijsrecord aanstaande. Als de huidige trend zich doorzet dan is er in april of misschien al maart sprake van een nieuwe piek. Om een en ander in perspectief te plaatsen: de huidige prijzen zijn ruim 30 procent hoger dan in 2020.

Dat lijkt mensen echter niet af te schrikken, want het aantal woningverkopen is flink toegenomen. In januari ging het om 14.452 huizen hetgeen 10 procent meer is dan twaalf maanden eerder. De prijsstijgingen lijken niet te stuiten want het is de vierde maand op rij dat het aantal huizenverkopen is toegenomen. ,,Dat komt onder meer doordat de energiecrisis wat geluwd is evenals de hoge inflatie”, vertelt Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Alpina Verheul. ,,Maar van nog meer invloed zijn de gestegen salarissen en de ruimere leennormen waardoor huizenkopers eerder in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheekgarantie die huizenkopers beschermt tegen een restschuld bij gedwongen verkoop.” Voor wie een huis wil kopen is Bos helder: ,,We verwachten niet dat de huizenprijzen gaan zakken, dus als je een woning wilt kopen is ons advies om niet te wachten.”

Schagen, 27-02-2024