Kortlopende rentevaste periode wordt steeds populairder

De hypotheekrentetermijnen voor twintig en dertig jaar boeten aan populariteit in, renteafspraken voor vijf of tien jaar bij het afsluiten van een hypotheek worden steeds populairder. Een en ander heeft te maken met de hoge rentestand van nu of in elk geval de fors hogere rentestand in vergelijking met de ‘coronajaren’ toen de rente zelfs even onder de een procent dook. De hypotheekrente van nu ligt, afhankelijk van de rentetermijn, op 3,30 procent of hoger.

,,Een hogere rente hakt in het besteedbaar inkomen, vandaar dat huizenkopers voor een kortere rentetermijn kiezen met daardoor lagere maandlasten”, stelt Hans Bos, Directeur Makelaardij bij Alpina Verheul.

Daar zitten echter ook risico’s aan verbonden: het is goed mogelijk dat de rente over vijf of tien jaar (fors) hoger is dan nu het geval is. Niettemin nam eind vorig jaar 9 procent van de huizenkopers het besluit om zijn hypotheekrente maar voor vijf jaar vast te zetten. Aan het begin van het jaar was dat maar 3 procent en het jaar ervoor zelfs minder dan 2 procent.

Tien jaar vastzetten is overigens nog veel populairder: meer dan de helft (55 procent) van de woningbezitters kiest hiervoor. Onder starters ligt dit percentage zelfs nog iets hoger, zo blijkt uit gegevens van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Om een vergelijking te maken met het recente verleden: twee jaar terug was het vastzetten van de hypotheekrente voor twintig jaar de meest gekozen optie. Het aantal mensen dat hiervoor opteert is echter in een jaar tijd gehalveerd, zoals ook een dertigjarige hypotheekrentetermijn alsmaar minder wordt gekozen. Tijdens onze hypotheekgesprekken met onze relaties helpen we vraag met de vraag welke type hypotheek het beste bij uw situatie past.

Schagen, 21-02-2024