Hypotheek rente blijft toch laag
De stijging van de hypotheekrente, die veel financieel specialisten hadden voorspeld na de zomer, blijft uit. De opkomst van de Omikron-variant heeft als gevolg dat de Europese Centrale Bank (ECB) de steunpakketten niet afbouwt en ook de rente niet verhoogt om zodoende economische groei te stimuleren. De rente kende na de zomer een licht stijgende lijn, omdat toen de verwachting is dat de ECB het beleid zou wijzigen.
Die verwachting heeft ertoe geleid dat er maar liefst in 2021 562.655 hypotheekaanvragen zijn gedaan. Dat meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Alleen al in de maand december ging het om 45.458 aanvragen, een stijging van twaalf procent ten opzichte van december 2020. Over heel 2021 is er sprake van een groei van maar liefst 28,3 procent aan oversluitingen (tweede hypotheken), in absolute aantallen praten we over een getal van 297.192 aanvragen. Al met al kon er een stijging van 5.1 procent genoteerd worden, maar dat komt uitsluitend door de oversluitingen. Het aantal ‘eerste’ hypotheekaanvragen lag op 265.464 stuks hetgeen een daling van 12,1 procent inhoudt.
Woningwaarde met 16,2 procent gestegen
Het is een indicatie dat de woningzoekenden aan de onderkant en het middensegment steeds moeilijker een huis kunnen kopen: met een gemiddelde van 448.357 euro is de woningwaarde in 2021 gemiddeld met 16,2 procent gestegen. Van de jonge starter werd een kwart minder hypotheekaanvragen geregistreerd, maar ook bij de doorstromers halveerde het aantal aanvragen (van 29.000 in 2020 naar 14.000 in 2021).
Meebrengen van eigen geld is een must voor starters: zo is het aantal starters dat 50.000 euro vermogen inbracht voor het kopen van een huis in een jaar tijd gestegen van 8 naar 29 procent.
Niettemin is de niet-kopersmarkt nu groter dan de kopersmarkt met als koplopers in het toegenomen aantal oversluitingen de provincies Drenthe (+47 procent), Flevoland (+42 procent) en Friesland (+39 procent).
Corona drukt de rentestand
De haast die lijkt te spreken uit de cijfers, met name ook uit het aantal oversluiten in december, lijkt een nodeloze zorg. Sinds 2017 is de gemiddelde hypotheekrente gedaald van 2,41 naar 1,75 procent. Wie voor een ‘kortlopende’ periode van bijvoorbeeld tien jaar met NHG-garantie kiest, betaalt minder dan een procent rente. Het is de verwachting van financieel deskundigen van bijvoorbeeld ABN/AMRO dat de rente wel iets oploopt dit jaar, maar maximaal met enkele tienden tot een half procentpunt. En dat heeft dan enkel te maken met de stijgende inflatie in Europa. In de Verenigde Staten stijgt de rente wel al, maar dat komt doordat daar ook sprake is van significante loonstijgingen en die blijven in Europa nog uit.
De lage rente betekent ook dat, in combinatie met de schaarste in Nederland, woningprijzen blijven stijgen. Het credo van Verheul blijft dan ook: wanneer je kunt kopen, wacht niet.