Woningprijzen blijven door schaarste flink doorstijgen

Een daling van 23 procent in het aanbod van bestaande koopwoningen. Verder stonden er 19 procent minder nieuwbouwhuizen te koop. Het laatste kwartaal van 2021 laat ten opzichte van de laatste maanden van 2020 schrikbarende cijfers zien. Tegelijkertijd steeg de prijs met maar liefst 20,7 procent. Het wordt kortom alsmaar ‘gekker’ op de huizenmarkt en het einde is door de combinatie van bevolkingsgroei en schaarste nog niet in zicht. De NVM, brancheorganisatie van de makelaardij, maakt zich zorgen: ze vreest voor een tweedeling in de maatschappij tussen woningbezitters en woningzoekers.

Eind december stonden er 15.600 huizen te koop hetgeen het kleinste aanbod is sinds de NVM in 1995 begon met het bijhouden van de cijfers. Het heeft tot gevolg dat woningzoekers gemiddeld uit slechts 1,3 huizen kunnen kiezen.

Die schaarste drijft de prijs op. In het laatste kwartaal was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande woning 438.000 euro. De prijs van een vrijstaand huis ging ten opzichte van een jaar eerder met 18 procent omhoog. Een appartement werd 20 procent duurder en tussenwoningen noteerden de hoogste procentuele prijsstijging. De gemiddelde prijs van dit type woning steeg met 22,5 procent.

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning lag in het laatste kwartaal van 2021 op 466.000 euro. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van de laatste maanden van 2020. Veelzeggend is ook dat het nieuwbouwaanbod op het laagste niveau in acht jaar is beland. De hoop bij de NVM en ook Verheul is dat het nieuwe kabinet werk maakt van de ambitieuze woningbouwplannen om jaarlijks 100.000 woningen te realiseren.