Nederland naar plek vier in Europa qua prijsstijging woningen

Nederland heeft de twijfelachtige eer te zijn gestegen naar de vierde plaats in Europa qua prijsstijgingen. Ter vergelijking: in oktober stond Nederland nog zesde na een gemiddelde prijsstijging van 13 procent in het tweede kwartaal. Nu geeft het Europese statistiekbureau Eurostat aan dat huizen in Nederland in het derde kwartaal bijna 17 procent duurder zijn geworden.

Enigszins opvallend zijn de Eurostat-cijfers wel, want de NVM, brancheorganisatie van de makelaardij, rept van prijsstijgingen rond de 20 procent in de afgelopen drie kwartalen. Beide organisaties nemen bij hun onderzoeken het kwartaal van een jaar terug, kwartaal drie van 2020 dus, ter vergelijking. Wanneer we het stijgingspercentage van de NVM over het derde kwartaal, 19 procent, als uitgangspunt nemen had Nederland Europees tweede gestaan. Achter Tsjechië dat met 22 procent koploper is, maar voor Litouwen (18,9) procent en Estland (17,3) procent. Wordt als vergelijkingsmateriaal niet het derde kwartaal van 2020 maar het tweede kwartaal van 2021 genomen, dan staat Nederland Europees ook tweede met een prijsstijging van bijna 6 procent.

Niet alleen in Nederland, maar in de hele Europese Unie is sprake van snel stijgende huizenprijzen. In het tweede kwartaal ging het om een gemiddelde stijging van 9 procent, in het tweede kwartaal was dat 7,3 procent en in het eerste kwartaal 6,1 procent. Daalden in het tweede kwartaal nog de huizenprijzen op Cyprus, in kwartaal drie werden overal in de EU woningen duurder. Op Cyprus was de prijsstijging met 2,2 procent het kleinst. De oorzaak van de opgaande prijstrend ligt waarschijnlijk deels in de lage rente. Die maakt hogere leenbedragen mogelijk voor de hypotheek. De lage rente stimuleert beleggers ook om vastgoed te kopen voor rendement.